کوه بزمان یا قله بزمان یکی از کوههای آتشفشانی ایران است که در سیستان و بلوچستان واقع شده و پس از تفتان دومین قله بلند این استان است. گرچه هیچ تاریخ دقیقی از فوران این آتشفشان در دست نیست، اما فوران این کوه در چندین مرحله (نخستین بار ۴,۶ میلیون سال پیش و اخرین فوران در ۴۱۰۰۰ سال پیش) رخ داده و تا امروز قلل این آتشفشان مملو از بخارات انواع دیاکسید هستند. این کوه در شمال دریاچه هامون جازموریان با ارتفاع ۳۴۹۷ متر از سطح دریا قرار گرفتهاست و کویر لوت را از جازموریان جدا میکند. امتداد کوه بزمان از سمت غرب به رشته کوههای بارز در استان کرمان میرسد. این کوه، در شمال چاله جازموریان، با ارتفاعِ ۳۴۹۷ متر از سطح دریا قرار گرفته است. این کوه، کویر لوت را از جازموریان جدا می کند. آتشفشان نیمه فعال بزمان، به کوه خضر نبی یا زنده نیز معروف است. کوه آتشفشان نیمه فعال بزمان در فاصله 30 کیلومتری شمال غرب این شهر واقع شده است. کوه آتشفشانی بزمان در شمال چاله جازموریان با ارتفاع ۳۴۹۷ متر از سطح دریا قرار گرفته است. این کوه کویر لوت را از جازموریان جدا میکند.
بندر چابهار، ایرانشهر، کوه آتشفشانی بزمان
رشته کوههای جبال بارز
راه دسترسی به قله آتشفشان، جاده آسفالته بم- بزمان است و روستای "گوانز" تنها آبادی مسیر پس از جدا شدن از جاده آسفالته محسوب میشود.
3387 متر
آتشفشان نیمه فعال بزماندر 115 کیلومتری شمال غرب ایرانشهر و 120 کیلومتری غرب خاش، در ارتفاع 3 هزار و 497 متری از سطح دریا واقع شده است. وجود چشمههای آب گرم و گازهای خروجی که سبب تغییر رنگ سنگهای موجود در قله شده، آن را یک آتشفشان نیمه فعال معرفی میکند. غار "کرمانچی" در ارتفاعات شمال غرب بزمان در محور "دره آهو" و یک کیلومتری روستای "کرمانچی" واقع شده است. این غار به صورت زیرزمینی بوده و شیب تندی دارد؛ طول غار 100 متر بوده و دارای 2 دهنه است که این 2 دهانه بعد از 40 متر مسافت به یک دهانه تبدیل میشود. غار "گربودار" در ارتفاعات شرق بزمان و با فاصله 12 کیلومتری از شهر بزمان و یک کیلومتری آبادی "گربودار" واقع شده است. این غار به صورت زیرزمینی بوده و دارای شیب ملایم است. سنگهای این غار از نوع سنگهای دگرگونی است و بدنه غاز از سنگهای دگرگونی با بافت غالب کوارتز و آهکی تشکیل شده است. جاده ایرانشهر بزمان و بزمان ریگان علیرغم تردد ترانزیت کالای بین المللی بعلت دو طرفه بودن تردد زیاد شتر و حیوانات صحرایی مانند الاغ های وحشی از عرض جاده و نبود آنتن تلفن همراه پایدار و دایمی از جاده های خطرناک در شب ایران است .
5 کیلومتر
4 ساعت
دارای اقلیم بیابانی و نیمه بیابانی است.
اوایل فصل بهار
یخچال ندارد.
در برخی مسیرها نیاز به دست به سنگ شدن دارد.
رودخانه فصلی کنارو که از ارتفاعات کوه بیرک سرچشمه و به جازموریان ختم می شود. در بزمان 3 چشمه آب وجود دارد که 2 مورد آن در خود شهر واقع شده و دیگری در فاصله 35 کیلومتری جنوب غرب این شهر قرار دارد. چشمه جنوب غرب برمان، چشمه آب گرم و دارای موادی مانند فسفر، گوگرد و نمک است.
آب همراه داشته باشید.
پوشش گیاهی این دشت شامل «نیزار، تاغ، ترات، گز، اسکمبیل، سرخاب، قیچ و استبرق» و برخی گونههای علفی است. از خزندگان این دشت میتوان به «انواع آگاما، انواع جکو، انواع مارمولک، انواع اسکینک، بزمجه بیابانی و انواع مارها» اشاره کرد. مجموعه خصوصیات اکولوژیکی ذکر شده میتواند این منطقه را به عنوان یکی از بزرگترین مناطق گردشگری در کشور مطرح کند.
حیواناتی که در این منطقه زندگی میکنند شامل «کبک، خرگوش، کبک چیل، تیهو، دراج، کل، بز، قوچ و میش» است. علاوه بر گونههای مختلف حیوانات ذکر شده، نوعی خرس سیاه آسیایی که کوچکتر از خرس قهوهای است نیز در این منطقه وجود دارد. دهانه غارهایی که به احتمال زیاد میتوان وجود خرس را در آنها حدس زد اکثراً حدود 70 سانتیمتر است که خرس سیاه به زحمت میتواند به داخل آن برود، به همین دلیل دسترسی انسان به حیوان و عبور از اینگونه غارها کار سادهای نیست. پرنده زیبایی به نام "مینا" نیز در این منطقه به وفور یافت میشود. این پرنده به اندازه "سار" است، به سهولت اهلی میشود و مانند طوطی برخی کلمات را ادا میکند.
سایت قله
|
#قله #کوهستان #کوهپیمایی#صعود#کوهنوردی #هواشناسی_کوهستان #هواشناسی#صعود #گردشگری
#کوهستان #زندگی