قله آقداغ با ارتفاع 3231 متر،در حدود مرزی بخش های مرکزی و خورش رستم شهرستان خلخال واقع شده است .تقسیم بندی توپوگرافی این کوه دیوار مانند به گونه ای است که همچون دیواره ای عظیم حدود بخش خورش رستم و مرکزی را هم به لحاظ تقسیمات جغرافیایی و همچنین سیاسی معین کرده است . این قله پس از قله سبلان دومین قله مرتفع استان اردبیل میباشد. این کوه به دلیل داشتن غارهای زیبا و چشمههای پر آب در دامنه خود مورد توجه کوهنوردان کشور است. از گونه های جانوری کوهستان آق داغ میتوان به وجود حیواناتی مانند خرس ، پلنگ،کبک، خرگوش، بزکوهی،گراز وحشی ،عقاب طلایی و شاهین اشاره کرد. همین امر باعث شده که منطقه حفاظت شده آق داغ به عنوان یک حوزه دارای تنوع جانوری در خطر انقراض مطرح باشد. کوه آق داغ که برخی آن را با نام سفید کوه می شناسند، دومین ارتفاع بلند استان اردبیل بعد از قله سبلان است. این کوهستان زیبا در جنوب شرقی شهرستان زیبا و سرسبز خلخال و در منطقه حفاظت شده آق داغ قرار گرفته است. شهرستان خلخال از بخش های مختلفی تشکیل شده است و کوهستان آق داغ نیز در مرز بین سه بخش مرکزی، خورش رستم و شاهرود این شهرستان قرار گرفته است و این بخش ها را از نظر جغرافیایی به طور کامل از یکدیگر جدا کرده است. همین مرز جغرافیایی تبدیل به مرز سیاسی این سه بخش نیز شده است. قله آق داغ هم با بیش از 3200 متر ارتفاع بعد از قله سبلان در رتبه دوم قلل مرتفع استان اردبیل قرار دارد. دامان این کوه را مراتع زیبا و بسیار سرسبز در کنار انبوه چمنزارها و گل های خودرو فرا گرفته اند. در ارتفاعات آق داغ شما شاهد حضور غارهای مختلفی هسیتد که بریا بسیاری از طبیعت گردان و کوهنوردان بسیار جذاب است. علاوه بر غارهای دامان این کوهستان زیبا چشمه های متعددی نیز از دل آن می جوشند که سرچشمه نهرهای بسیاری می شوند و همین امر بر سرسبزی و زیبایی محیط اطراف این کوهستان افزوده است. یکی از چشمه های موجود در این کوهستان که در ارتفاعات دو هزارمتری کوه قرار دارد در نزد مردم به خاصیت درمانی بسیار شهره است. خط الراس مرکزی کوه آق داغ به رنگ سفید است و همین دلیل سبب نامگذاری آن به "آق داغ" شده است چرا که در زبان شیرین ترکی "آق" به معنای سفید است.
اردبیل- خلخال
بزقوش
از طریق مسیر بسیار زیبا و دل انگیز رشت به رضوان شهرپس از عبور از گردنه اسالم و پس از پاسگاه راهنمایی تالش و خلخال در یک سه راهی به طرف چپ وارد منطقه ای موسوم به طولاش یا تولش می شویم. در ادامه این مسیر خاکی پس از یک چهار راه که آن را نیز به صورت مستقیم ادامه می دهیم، به سمت راست تغییر جهت داده از پل کوچکی عبور می کنیم و به ییلاق مصفای گزلبولاغ در جناح غربی قله می رسیم. با گذشتن از کنار چادرهای عشایر این منطقه و برداشتن آب از چشم گوارای آن از روی یال ملایمی به تدریج ارتفاع می گیریم و گام بر روی خط الرأس آن می گذاریم. پس از مدتی به محلی تخت به نام اشک میدانه با چمنزاری وسیع و چند چادر عشایری می رسیم. یک شب به یادماندنی را در این نقطه ییلاقی می گذارنیم. صبح زود از طرق راه مالرو مشخصی در ضلع جنوب شرقی از روی یک تکه برفی عبور کرده و از طریق خط الرأس گام بر قله سفید کوه بزرگ می نهیم. مناظر رشته کوه های اطراف و کوه های گیلان رویایی و بی نظیر به نظر می رسند. دره ها و کوه های کم ارتفاع، قله را احاطه کرده اند. استراحت کوتاهی کرده، از مسیر صعود به دشت اشک میدانه باز می گردیم.
3231 متر
رود دره های عمیق این منطقه کوهستانی هدایت کننده آب چشمه سار های بسیار نظیر چشمه آق داغ- چشمه کارییز- چشمه دره یورد- و آبشار های شگفت انگیز نظیر آبشارآق بلاغ ، آبشار نره گر ، آبشار گورگور، آبشار قاراگوش قیه سی ، و.... این ابر سازه های آب ساز به سوی رودخانه های شاهرود- رود زال- رود کندریق- رودپیله رُبار- رود اسبو-رود کیچیک- بویوک چای-- و ... به مادر رود قزل اوزن می باشند .
10 کیلومتر
6 ساعت
این منطقه از سه نوع آب و هوای گرم، معتدل و سرد برخوردار می باشد. قسمت جنوبی منطقه به علت گودی و محصور بودن در میان کوه ها دارای هوای بسیار گرم بوده و رستنی های آن از نوع گیاهان گرمسیری می باشد. با افزایش ارتفاع به سمت شمال، هوا ییلاقی و سرد می شود و در بلندترین نقاط منطقه، هوا حالت سردسیری به خود گرفته و دارای زمستان های بسیار سرد همراه با برف دائمی می باشد.
خرداد
چند یخچال و برف انباشه شده در اینجا و مسیر منتهی به قله نیز به چشم میخورد.
وضعیت قله در زمستان : صعود زمستان از طریق خط الرأس غربی مشکل چندانی در بر ندارد. لیکن با ریزش حجم سنگین برف در جاده منتهی به گزل بولاغ مشکل تردد و طوفان بر روی خط الرأس وجود دارد.
آبشار آق داغ آبشار دیز آبشار نره گر اسبو
درارتفاع حدوداً ۲۱۰۰ متری این کوه چشمهای جاری است که آب گوارایی دارد و مردم محلی معتقدند آب آن باعث هضم سریع غذا شده و برای سلامت دستگاه گوارش مفید است.
بهطور کلی عوامل آب و هوایی، توپوگرافی و خاک در تشکیل گونههای گیاهی متراکم و متنوع نقش اساسی دارند. در گستره این منطقه، سه تیپ مراتع ییلاقی، مراتع قشلاقی و جنگلی را میتوان یافت. در منطقه آق داغ گونههای گیاهی شامل: گونههای درختی و درختچه ای: شیرخشت، قره آغاج، قره میخ، قره تیکان، چالی، چاکلانقوش، آلوچه، ارس، عناب، ازگیل، چبتنه، بید، دوشان آلماسی، گز، قیچ، گلابی، ککم، مو، خیار، سنجد، شیلان، آلی، زرشک، سیاه کوتی، یمیشان، سیاه تلو، سیاه ولیک، بلوط، داغداغان، آردوج، زبان گنجشک. گونههای مرتع شامل: چجم، شبدر، خشخاش، علف پشمکی، یملک، سیرکوهی، شیرسگ، گاو زبان، زرد پیاز، انواع یونجه، فستوک گوسفندی، آویشن، انواع گون، درمنه، کلاه میرحسین، چوبک، گزنه، چاودار، سبزواش، جو، علف گندمی، پنجک، دانه قناری، پونه، تره تیزک، کاکوتی، خاکشیر، اسپرس، تشکر، میخک، بومادران، بابونه، جارو، بولاق اوتی، شاطرا، اسپند، دم روباه و یولاف.
این منطقه دارای اکوسیستمی کوهستانی با وسعت زیاد و آب و هوای متنوع و وجود عوارض طبیعی زیاد باعث تنوع جانوری و زیستی مناسبی میباشد. گونه حیوانات شامل:پلنگ، کل و بز، پازن، آهوی گواتر دار ایرانی انواع سمور (جنگلی، سنگی، آبی)، تشی، رودک، سیاه گوش، جوجه تیغی، گرگ، روباه معمولی، راسو، گراز شغال، گربه جنگلی، خرگوش از مهمترین گونههای پرندگان بومی شامل:عقاب طلایی، عقاب جنگلی، طرلان، پیغو، قرقی، کرکس، دال سیاه، بحری، لیل، دلیجه، دلیجه کوچک، جغد جنگلی و کوچک، سبزقبا، زنبورخوار، دارکوب، هدهد، انواع چلچله، انواع چکاوک، پرستو، بلدرچین، کبک معمولی، کبک چیل، کبک دری، سنقر گندم زار و انواع زاغ. خزندگان شاخص منطقه شامل:مارها (زنگی، آتشی، افعی، گرزه مار، یله مار، مار پلنگی)، سوسمارها و مارمولکها و لاکپشتها و به ویژه لاکپشت مهمیزدار اشاره نمود.
سایت قله
|
#قله #کوهستان #کوهپیمایی#صعود#کوهنوردی #هواشناسی_کوهستان #هواشناسی#صعود #گردشگری
#کوهستان #زندگی