این قله در شرق استان مرکزی واقع است. از شمال به شهرستان ساوه ، از مشرق به شهرستان قم ، از جنوب به شهرستانهای اراک و آشتیان و از مغرب به شهرستان اراک محدود میشود و مشتمل است بر دو بخش به نامهای مرکزی و فراهان ، شش دهستان، و دو شهرِ فَرمَهین و تفرش. از کوههای مهم آن، کوه گُوجِه ، دو بَرادران و قرِه گُوزیل قَرِلان است. در این شهرستان غارهایی وجود دارد، از جمله: گاوخور/ گاوخُل (خل در اصطلاح محلی: سوراخ)، علی خورنده، و اَمْجَک. کوهستان تفرش و کوه هایی که تفرش را در خود محصور کرده است، به وسعت 4300 کیلومتر مربع مرکب، قسمتی از کوه های مرکزی ایران و شامل کوههای قزلر دره، هیرگونه ای، گل دره سی، سفید، آق داغ، بیوک گونی، انجیلی، کندونکه، ایستهری، میدان داغ، گچ لردره سی، شاه نمیران، دولاجی، شنگه دره، زمستان دره، قلنجه-خشک دره، نماور، دره بلند، وفس دره سی، آق داع، الغاریان، بلاغ دره سی، امجک، گون قرمز، آرخا، قره گوزلی دره، نمک، تخت رستم، دوبرادران، مایله، مرق، مرقکان، آق داع، زنگاور، گوجه، کلاه، هندیز، ایندز، سلمستان، میشی زخستک، توفنده و نریاتان است که در برخی از آنها رگه های آهکی یافت می شود و در آن سنگواره های مختلف را می توان مشاهده کرد. پیدایش این ارتفاعات مربوط به دوران دوم زمین شناسی است. بلندترین قله تفرش به نام گوجه به ارتفاع 3141 متر که در 8 کیلومتری خاور(ضلع شرقی) تفرش قراردارد که هرچه به طرف غرب پیش می رویم از ارتفاع آن کاسته می شود در برخی از قله ها آثار و بقایای دژهایی که عمدتاً با ملات ساروج بنا گردیده و زیستگاه مقر انسانهای اولیه و لشگریان آنان بوده است دیده می شود. از جمله قلعه توس که محل سکونت طوس نوذر و گندم کوه که مقر استقرار لشگریان وی بوده است. از قلعه های دیگر قلعه دختر و قلعه بند در شرق تفرش را می توان نام برد سایر کوه ها و قلل به شرح جدول آمده است. این کوهستان از خاور محدود است به راه اتومبیل رو ساوه به نیزار، از شمال به رودخانه مزدقانچای از باختر به رودخانه قره چای و از جنوب به شهرستان اراک. میزان بازندگی سایانه این کوهستان بین 100 تا 300 میلی متر است و میانگین دمای سالانه آن 10 تا 20 درجه سانتیگراد است و از نظر زمین لرزه جزو مناطق نیم زیان تا پرزیان محسوب می گردد.
اراک- تفرش - روستای کهک
راسوند
برای صعود به کوه گوجه می توان از راه تفرش، کهک، انجیله، و سرآبادان استفاده نمود و پس از رسیدن به سر گردنه به سوی جنوب منحرف شده و به قله صعود نمود.
3099 متر
غار علی خورنده: این غار در فاصله 3 کیلومتری جنوب غربی تفرش و در ارتفاعات نقره کمر معروف به خشه قرار دارد و برای رسیدن به آن باید از روستای کوهین عبور نموده و از دیواره ای به طول تقریبی 15 متر است که شامل 3 بند می باشد صعود کرد . ورود به غار با شیب ملایم به تالار اصلی که در آن حوضچه هایی قرار دارد می رسد. در طرف راست چاهی به عمق 5 متر واقع است که حمامک شهرت دارد همچنین حفره دیگری نیز در این غار قرار دارد که به مسجدک معروف است . در سقف و دیوار این غار استلاگمیت و استلاکتیت مشاهده می شود برای غار نوردی باید مجهز به وسایل مخصوص بود. غار امجک : غار امجک در ارتفاعات کوه امجک و در فاصله 63 کیلومتری شمال غربی تفرش در استان مرکزی قرار دارد در زیر این کوه چشمهای قرار دارد که از سقف کوه میچکد و به دلیل اینکه جنس سنگ آهکی میباشد بر اثر گذشت زمان دو استلاکتیت (قندیل) به وجود آمده که از سقف کوه آویزان است.
5 کیلومتر
3 ساعت
بستگی به فصل دارد.
بهار و تابستان در فصول سرد سال احتیاج به تجهزات اولیه کوهپیمایی را دارد.
در صورت آشنایی به این منطقه در قسمت ویرایش این گزینه تکمیل گردد.
در صورت آشنایی به این منطقه در قسمت ویرایش این گزینه تکمیل گردد.
رودهای مهم این شهرستان عبارت اند از: آبْکَمَر که از ارتفاعات جنوبی تفرش سرچشمه می گیرد و در حدود 23 کیلومتری شمال غربی شهر تفرش به رود قَره چای می پیوندد؛ فرمهین که از دهستان رودبار سرچشمه می گیرد و پس از آبیاری بخشهایی از اراضی شهرستان ، به کویر میقان می ریزد؛ قَره چای که بخشهایی از اراضی شمالی شهرستان را آبیاری می کند و سپس به دریاچة نمکِ قم می ریزد.
در صورت آشنایی به این منطقه در قسمت ویرایش این گزینه تکمیل گردد.
گل خطمی ، شیرین بیان، گل بابونه، خاکشیر ، کاسنی، شاتره، ریواس و گون کتیرا دارد .
گرگ، روباه، جوجه تیغی، خرگوش، بزکوهی، کبک، قرقاول و قرقی
سایت قله
|
#قله #کوهستان #کوهپیمایی#صعود#کوهنوردی #هواشناسی_کوهستان #هواشناسی#صعود #گردشگری
#کوهستان #زندگی