رشته کوه راسوند واقع در شمال غربی شهر شازند به طول 13 کیلومتر و عرض پنج و نیم کیلومتر از داشته های طبیعی استان مرکزی است که از شهر شازند شروع شده و رفته رفته ارتفاع می گیرد و در قله مالگا با ارتفاع 3190 متر نمادی از استواری و شکوه است. امتداد این رشته شمال غربی -جنوب شرقی می باشد. این رشته کوه در شمال غربی شهر شازند قرار گرفته است. از شهر شازند شروع و رفته رفته ارتفاع میگیرد تا در قله مالگا به حداکثر ارتفاع خود میرسد. این رشته که به رشته اصلی راسوند معروف است در خط الراس خود حدود۵۲ قله فرعی و دندانه دار دارد که بعضی از انها سوزنی و صخرهای هستند. جنس عمومی سنگهای این رشته کوه سنگ آهک است. به علت وجود سنگ آهک غارهای چاهی فراوانی در آن وجود دارد که اکثرا عمقی برابر ۴۰ تا ۸۰ متر دارند. فاقد تالار و قندیل بوده و معمولا بدون آب هستند، مگر در فصول بارندگی که آب باران در آنها جمع میشود. در قسمت شمال غربی شیب این رشته با شیب آن در جبهه جنوب شرقی تفاوت دارد و در این جبهه مسافت طولانی تری را باید پیمود. رشته مالگا (راسوند) جزء نقاط برف گیر استان مرکزی میباشد. با وجود این دارای چشمههای کم و فصلی بوده و سراب های اندکی در آن وجود دارد . معروفترین چشمه رشته راسوند سراب چشمه بولاغ است. که در دامنه کوه بولاغ از یالهای منشعب از رشته اصلی راسوند قرار گرفته و دارای دبی مناسبی میباشد. سراب دیگر، سراب پنج علی میباشد که در نزدیکی روستای حصار قرار دارد و با سراب بولاغ ۸ کیلومتر فاصله دارد. این سراب در دامنه شمالی این کوه واقع بوده و از مناطق تفریحی منطقه میباشد. امتداد این رشته شمال شرقی – جنوب غربی میباشد. این کوه در شمال غربی شهر شازند قرار گرفته است. طول آن ۱۳ کیلومتر و عرض آن در عریضترین بخش ۵.۵ کیلومتر است حداکثر ارتفاع ۳۲۲۲متر میباشد. این رشته که به رشته اصلی راسوند معروف است در خط الراس خود حدود ۵۲ قله فرعی ودندانهدار دارد. جنس اصلی سنگهای این رشته کوه آهک همراه با شیب روسوبی است، به همین دلیل جاهای فراوانی در آن وجود دارد که اکثرا عمقی برابر ۴۰ تا ۸۰ متر و فاقد تالار و قندیل میباشند و بدون آب مگر در فصول بارندگی که در آن آب جمع شود. رشته مالگا(راسوند) جزو نقاط برفگیر استان مرکزی میباشد با این وجود دارای چشمههای کم و فصلی بوده و سرابهای اندکی در آن وجود دارد. معروفترین چشمه، سراب چشمه بلاغ و سراب پنج علی و از مناطق تفریحی میباشند. در دامنه شمالی این کوه روستاهای توره و فر و حصار قرار دارند.راه شوسه اراک به ملایر-بروجرد از دامنه شمالی این رشته می گذرد. در دامنه شمال شرقی روستاهای ازنادر-دنبه -حک بالا -حک پایین - قلعه مرتضی -بابا خداداد و دره صالحان قرار دارند. در دامنه شمال غربی روستاهای نهرمیان بالا -نهرمیان پایین و مروارید دره قرار دارند. در دامنه جنوبی چند ده کوچک به اسامی سیدان -پاموزه-پرکله قرار دارند. مسیر در دامنه جنوبی و جنوب غربی عموما خشک و صخره ای بوده و با وجود مسیر کوتاهتر کمتر مورد استفاده برای صعود قرار می گیرد.
اراک
راسوند
۱- از روستای حصار شروع و پس از طی مسافتی در نزدیکی انتهای دره منتهی به ده سمت راست متمایل شده و تا قله پیش میرود و در حدود ۴ ساعت به طول میانجامد. ۲- مسیر صعود از خط الراس راسوند از شازند شروع پس از فراز و نشیب های زیاد به قله ختم میشود و حدود ۱۲ ساعت طول میکشد و مسیر کاملا بدون آب میباشد. ۳- مسیر صعود از روستای مروارید دره که پس از طی ۳ ساعت به قله مالگا ختم شده و کمی درگیری با سنگ دارد.
3190 متر
رودخانه کله از بهم پیوستن آب چشمهها و قناتهای واقع در شمال غربی و شمال کوه شروع و به آب پنج علی متصل شده و پس از پیوستن به سراب بولاغ در مجمع رودخانه قراچای (پل دواب) را به وجود میآورند که پس از طی مسافتی طولانی و آبیاری منطقه شراء، تفرش و ساوه به حوض سلطان میریزد.
8 کیلومتر
5 ساعت
معتدل و کوهستانی
اواخر فصل بهار
رشته مالگا (راسوند) جزء نقاط برف گیر استان مرکزی میباشد.
در زمستان احتیاج به تجهیزات زمستانی دارد.
دارای چشمههای کم و فصلی بوده و سراب های اندکی در آن وجود دارد . معروفترین چشمه رشته راسوند سراب چشمه بولاغ است. که در دامنه کوه بولاغ از یالهای منشعب از رشته اصلی راسوند قرار گرفته و دارای دبی مناسبی میباشد. سراب دیگر، سراب پنج علی میباشد که در نزدیکی روستای حصار قرار دارد و با سراب بولاغ ۸ کیلومتر فاصله دارد. این سراب در دامنه شمالی این کوه واقع بوده و از مناطق تفریحی منطقه میباشد.
رشته مالگا (راسوند) جزء نقاط برف گیر استان مرکزی میباشد. با وجود این دارای چشمههای کم و فصلی بوده و سراب های اندکی در آن وجود دارد .
پوشش گیاهی منطقه از انواع مختلف گیاهان علفی، بوته ای، درختچه ای و درختی تشکیل شده که از میان ۲۲۳ گونه گیاهی شناسایی شده در این محدوده ۲۵ گونه علفی، ۱۵۸ گونه بوته ای، ۱۱ گونه درختچه ای و ۹ گونه درختی است. گونه های غالب منطقه شامل: کیکم، بنه، یال اسبی، گون، دافنه، گل گندم، کنگر، فرفیون، زول، لاله و… است.
کل و بز، قوچ و میش، پلنگ، گرگ، روباه، شغال، گراز، کفتار، خرگوش، تشی، کبک، تیهو، عقاب صحرایی، سارگپه، قرقی، دلیجه، جغد، باقرقره، دارکوب، افعی قفقازی، مار شاخدار، مار کوتوله
سایت قله
|
#قله #کوهستان #کوهپیمایی#صعود#کوهنوردی #هواشناسی_کوهستان #هواشناسی#صعود #گردشگری
#کوهستان #زندگی