زرینکوه با بلندای ۳۸۵۲ متر بلندترین قله خطالرأس زرینکوه از رشتهکوههای فیروزکوه است و در جنوب دریاچههای تار و هویر در دهستان ابرشیوه شهرستان دماوند جای گرفتهاست. گستردگی این رشته از شهر دماوند تا پل دلیچای است. بستر رودخانههای تار و دلیچای در راستای این رشتهکوه گسترده شدهاند. جبههٔ شمالی قله، پرتگاه با سنگ هایی خردشده است. این پرتگاه پیآمد آبشدن یخچال ها و سرازیر شدن آنها بهسوی کوهپایه است. خطالرأس خطالرأس غربی (سرکسیل)از بالادست قلهٔ پشت آبشور تا روبروی کوه بلند اشندر پیچمیخورد و تا ارتفاع ۳۳۹۷ متری فرود میآید. پاییندست این خطالرأس کمانی چشمههایی میجوشند. نام قلهٔ غربی این کمان، کوه خاکی است. در غرب قلهٔ کوه خاکی بر روی خطالرأس قلهٔ کوه جنگلی قرار دارد. فراخدره در شمال این قله و در جنوب آن گردنهٔ این کوه با کوه بلند اشندر است. قلهٔ پشت آبشور با ارتفاع ۳۵۱۳ متر بر روی یال میانی روستاهای خسروان و آئینهورزان قرار دارد. ارتفاع قلهٔ شرقی در آنسوی درهٔ جابان ۳۶۱۸ متر و قلهٔ سل بر روی یال جنوبی آغاز شیبی ملایم است. روستاهای پیرامون در کوهپایههای جنوبی رشتهکوه زرینکوه روستاهای آرو، سیدآباد، سربندان، جابان، خسروان، آئینهورزان، اشندر و چنار؛ و در کوهپایههای شمالی روستاهای یهر، مومج، دهنار و هویر به ترتیب از شرق به غرب قرار دارند. پیرامون سرچشمهٔ رود دلیچای چمنداب یا چمندان نام دارد که شکارگاه شاهی بودهاست. بالادست سربندان در انتهای دره، کوه خرپران چمنداب ۳۳۰۰ مترجای گرفتهاست. رود سربندان در کنارهٔ این کوه بهسوی این روستا جاری است. بین سربندان و سیدآباد گُردهای است دراز و سرخرنگ بهنام کمرگنجی و بالای آن کوه اصلچاه است. بالای اصلچاه طاقکوه است و پشت آن درهٔ کُردانسرا بین روستاهای دهنار و مومج. ده تار کوهپایهٔ شمالی زرینکوه، پیرامون سرچشمهٔ تار رود بهمنگیر است. آنجا پیشتر دهی آباد و ییلاقی با دو آسیا، به نام ده تار بودهاست.
در مسیر سنگ هایی وجود داشت که در نور خورشید می درخشیدند.گفته می شود که وجه تسمیه نام این قله بخاطر این سنگ هاست.
شهرستان دماوند
قله زرین کوه یکی از قلل انفرادی البرز مرکزی است. رشته کوه های فیروز کوه
1) مسیر شمالی : روستای هویردریاچه تار – یال شمالی– قله زرین کوه 2) مسیر جنوب غربی: روستای آینه ورزان – یال جنوب غربی- قله "خاکی " – قله زرین کوه 3) مسیر جنوبی: روستای خسروان – دره خسروان- یال جنوبی – شاخک سل (sol)-قله زرین کوه 4) مسیر جنوب شرقی :روستای جابان –دره جابان- یال جنوب غربی-شاخک سل (sol)-قله زرین کوه
۳۸۵۲ متر
زرینکوه بر روی گسل مشاء-فشم و در راستای آن گسترده شدهاست. این گسل با رانش بیش از ۳ میلیون متر مکعب سنگ و خاک از دامنهٔ شمالی این کوه، سدی با بلندایی بیش از ۵۰ متر در برابر آبهای روان ساخته و با انباشت آب در پشت آن پدیدآور دریاچهٔ تار شدهاست. جنس این تودهٔ سبزرنگ از شیلهای توفی و ماسهسنگهای توفی استاز شرق شهر دماوند تا مومج در راستای زرینکوه محدودهای کربنیفر است، و میان دریاچه تار و چمندآب گونههایی از دورهٔ میسیسیپین یافت شدهاست. آبهای زیرزمینی پاییندست این کوه در دشت هومند–آبسرد دارای ویژگی خورندگی با تهنشست ناچیز هستند، و رود ایوانکی از این کوه سرچشمه میگیرد.
حدودا 8 کیلومتر
یک روز
بستگی به فصل
فصل پاییز
وجود لکه برف هایی در برخی از جاهای مسیر صعود
شیب های تندی بوده و همچنین در بعضی قسمتها نیاز به برف کوبی است.
دریاچه هویر و تار آبشار چشمه های فصلی رود ایوانکی
جانپناه ندارد.
گیاه نادر و سمی کرفسمانند کزل در کوهپایههای شمالی و جنوبی زرینکوه میروید. در دامنه های این کوه انواع گیاهان خودرو و دارویی و گل های فراوان از جمله کنگر، گون،آلاله زرد-لاله سرخ –لاله زرد-شقایق -آویشن،پونه ،والک ،نعنا کوهی وتره کوهی (سیرک)و... را می توان یافت.
خزندگان و پرندگان کوچک
سایت قله
|
#قله #کوهستان #کوهپیمایی#صعود#کوهنوردی #هواشناسی_کوهستان #هواشناسی#صعود #گردشگری
#کوهستان #زندگی