اُشْتُرانْکوه مشهور به آلپ ایران، بلندترین نقطه استان لرستان، رشتهکوهی در شرق استان لرستان، واقع در جنوب شرقی دورود تا شمال غربی الیگودرز و یکی از بلندترین رشتهکوههای زاگرس است. بلندترین قله این رشتهکوه به نام سنبران به ارتفاع ۴۱۵۰ متر است و یکی از ۱۵۱۵ قله بسیار برجسته جهان بهشمار میرود. این رشتهکوه سرچشمه یکی از سرشاخههای اصلی رود دز به نام ماربره است که در دوره کوهزایی آلپی جدید ایجاد شدهاست. این کوه از جمله کوههای جوان میباشد که در حدود ۳۰ میلیون سال پیش ایجاد شدهاست. قلههای مهم آن از شمال باختری به جنوب خاوری اینهاست: چال میشان، گلگل، گلگهر، سن بران، کوله لایو، میرزایی، فیالسون، لگه، سراب شاه تخت، سوزنی مهرجمال، پیاره دره تخت، پیاره کمندان، ازنادر و کولهجنو. دامنههای اشترانکوه از دیرباز محل استقرار برخی طوایف لر بودهاست، پس از مهاجرت از آنجا و عبور از میافارقین و، آنان بعدها به اتابکان لرستان شهرت یافتند. مراتع دامنههای اشترانکوه مورد استفاده عشایر این ناحیه است؛ و دارای جاذبههای طبیعی بسیاری است. اشترانکوه پذیرای کوهنوردان و گردشگران و زمینشناسانی از اقصی نقاط کشور و خارج از کشور بوده که برای تفریح و ورزش و پژوهش علمی مراجعه نمودهاند
لرستان
زاگرس
جاده آسفالت تا روستای تیان و جاده خاکی تا قبرستان روستا، مبدا صعود جبهه شمالی که از روستای تیان آغاز میشود
3846 متر کوتاهترین قله 4150 متر بلندترین قله(سن بران)
قلههای بلند و پر برف، درههای ژرف و طولانی، رودهای دائمی، پوشش گیاهی و جانوری بسیار متنوع، روستاهای کوهپایهای از جمله ویژگیهای اشترانکوه میباشد که به سبب بلندی در شعاع ۱۰۰ کیلومتری به خوبی پیدا است. گفته میشود نام آن به سبب وجود قلههای ۸ گانه که برخی از آنها بلندتر از ۴۰۰۰ متر میباشد و مانند کاروانی از شتر به ردیف قرار گرفته، به شترکوه یا اشترانکوه معروف گشتهاست.
18 کیلومتر
2 روز کلا
بستگی به فصل
اواخر بهار و اوایل تابستان
در ارتفاعات اشترانکوه درههایی یخچالی وجود دارد که در اصطلاح محلی به آنها چال میگویند. از جمله این چالها میتوان از چال میشان، چال کبود، چال بران، چال فیالسون، چال شاهتخت، چال پیارو و چال همایون نام برد.
پاکوب مشخص تا چال کبود با وجود مسیر ها و مالروهای بسیاری که بیشتر آنها مربوط به دام است.( باید سعی کنیم درپاکوب قوی حرکت کنیم و در صورت خارج شدن از مسیر اصلی، باید نیش خار گون هایی که مسیر را پوشانده اند را تحمل کنیم! )
رودهای کوچک بسیاری از این قلهها سرچشمه میگیرند که ماربره، گهررود، دره دایی و دره دزدان از آن جملهاند. دریاچه گهر معروف به نگین اشترانکوه در یکی از دامنههای جنوب باختری و در دره گَهَررود قرار دارد. دریاچه گهر که یکی از مناطق گردشگری ایران محسوب میشود در دامنهٔجنوبی این رشته کوه قرار دارد؛ که به نگین زاگرس معروف است.
برخی از مسیر روستای طیان تا پناهگاه گل گل امکان آنتن دهی تلفن وجود دارد. در جان پناه چال کبود به خاطر نصب سلولهای خورشیدی امکان استفاده از برق و شارژ گوشی وجود دارد.
در اشترانکوه پسته کوهی به فراوانی یافت میشود و پوشش گیاهی متنوع آن اعم از گون، ریواس و استپها در شیب ملایم بعضی نقاط و گلهای طبیعی و خودرو محل مناسبی برای جانوران ساکن در اشترانکوهاست که در آن زاد و ولد کرده و از آنان تغذیه میکنند.
این رشته کوه در حدود سال ۱۳۴۰ از لحاظ گونههای جانوری و گیاهی جزء مناطق حفاظت شده قرار گرفت و در سال ۱۳۴۸ جزء محیط زیست جهانی قرار گرفت. از گونههای جانوری آن میتوان به خرس قهوهای، روباه، کفتار، گراز، گرگ خاکستری، بز کوهی، قوچ، گربه وحشی، گربه جنگلی، سنجاب درختی، مار قیطانی وکبک دری و از پرندگان میتوان به عقاب، کبک، جغد، اردک و شاهین اشاره نمود که همگی تحت حفاظت محیط زیست میباشند.
سایت قله
|
#قله #کوهستان #کوهپیمایی#صعود#کوهنوردی #هواشناسی_کوهستان #هواشناسی#صعود #گردشگری
#کوهستان #زندگی