ارتفاعات، دامنه ها و رشته کوه های متعدد استان کردستان از دیگر قابلیت های تفرجگاهی آن به شمار می آیند. رشته کوه های غرب کشور به صورت رشته هایی موازی، تمامی پهنه استان را دربر گرفته اند و محدوده طبیعی آن را تشکیل می دهند. یخچال های قلل مرتفع، چشمه سارهای فراوان پوشش مناسب جنگلی و مرتعی دامنه های مناطق کوهستانی، به ویژه مناطق نزدیک شهرها (آبیدر،آربابا، شاهو) در جنوب استان عمدتاً در روزهای تعطیل، پذیرای گروه زیادی از ساکنین مناطق شهری و مسافران استان هستند. مهمترین کوه های استان که بیش از 2800 متر ارتفاع دارند عبارتند از:کوه کوچسار،کوه شیخ معروف،کوه پنجه علی، کوه کانی چرمه، کوه حلقه مسیر، کوه سنا سره، کوه میانه،کوه مسجد میرزا،کوه ملاکاوو، کوه حسین بک، کوه پیازه، کوه تخت، کوه هوعالی داغ، کوه چهل چشمه، کوه هواربرزه،کوه چرخ لان،کوه سراج الدین. ارتفاعات (ته ته) در غرب استان در منطقۀ اورامانات (هه ورامان) هم یکی از مرتفع ترین گردنه های استان کردستان و راه مواصلاتی به استان کرمانشاه است که نزدیک به 150 روز از سال به علت برف و ارتفاع زیاد مسدود می شود. ارتفاعت غرب استان خط مرزی پایداری بین ایران و کشور عراق شده است. با صعود به این ارتفاعات و کوه های سربه فلک کشیده می توان وجود رشته کوه های زاگرس را نظاره گر بود. قله قولی زلیخا بلندترین قله کوهستان چهل چشمه است که در شهرستان دیواندره در استان کردستان قرار گرفته است. این قله در جنوب شرق قله شاه نشین واقع شده است. به طور دقیق منطقه چهل چشمه از طرف شرق به شهرستان دیواندره، از طرف شمال شرق به روستای بست، از طرف شمال به جاده ماشین رو دیواندره- سقز، از طرف شمال غرب به روستای اسحاق آباد، از طرف غرب به روستای بسطام و جاده ماشین رو مریوان-سقز و از طرف جنوب غرب با فاصله زیادی به دریاچه ی معروف زریوار می رسد. پس چهل چشمه حد فاصل شهرهای سنندج، مریوان، سقز و دیواندره است. بهترین مسیر صعود این قله از روستای «بِست» می باشد. در 20 کیلومتری جاده دیواندره به سقز، تابلویی با عنوان شریف آباد قرار گرفته است که بعد از عبور از چندین پارچه آبادی و روستا و طی 50 کیلومتر به روستای بست می رسد. در جناح شمال شرق این قله و در نزدیکی روستای بست، قرارگاه کوهنوردی ساخته شده است و البته به صورت معمول از سه جبهه شمالی، شمال شرقی و شمال غربی صعود می شود. از روستاهای اطراف چهل چشمه میتوان به اسحاق آباد، کانعمت، بست، دره گاوان، سوله، نرگسله و دره هوان اشاره نمود. از مسیرهای معمول برای فتح این کوه میتوان به سه مسیر، اسحاق آباد، بست و دره هوان اشاره نمود. لازم است ذکر شود که در نزدیکی روستای بست یک پناهگاه جهت استفاده کوهنوردان احداث گردیده است.
استان کردستان، دیواندره،سقز،شریف آباد،روستای بست
رشته کوه چهل چشمه در منطقه زاگرس شمالی
1-مسیر رایج صعود :روستای بِست دیواندره، جبهه شمال شرقی 2-مسیر طولانی : روستای بست،قله شاه نشین، پیمایش خط الراس،قله قولی زلیخا. 3-مسیر نرمال: روستای بِست،چشمه چلچمه،قله قولی زلیخا.
3500 متر
این منطقه از برفگیرترین و سردسیرترین مناطق کردستان به حساب میآید و در تمام طول سال از برف پوشیده شدهاست. همچنین جز بزرگترین یخچال های طبیعی ایران نیز به شمار می آید.
کل مسیر رفت و برگشت، بیست و سه کیلومتر
یک روز
این منطقه از برفگیرترین و سردسیرترین مناطق کردستان به حساب میآید و در تمام طول سال از برف پوشیده شده است.
اواخر فصل بهار
دو سیرک یخچالی در ارتفاع بالای 2600و2800متری شناسایی گردید ارتفاع کف این سیرکهای یخچالی به ترتیب 2900و 3030 متر است. در کف سیرک شاهنشین یخرفتهای بسیار بزرگ و پراکنده وجود دارد همچنین یخرفتهای کناری در هر دو سیرک شناسایی شدند در کف سیرک شاهنشین چشمهی پلیئستوسن مشهور به کانی چاورهش قرار دارد.
در این مجموعه به دلیل مسیرهای پر شیب و درههای بهمنگیر ان در زمستان بسیار خطرناک میباشد.
در تمام جبهههای این منطقه چشمههای فراوانی وجود که که معروفترین و پُر آبترین چشمه آن کانی چاوره ش نام دارد که در ضلع جنوب شرقی آن قرار دارد. از ییلاقهای چهلچشمه میتوان از ییلاق قولنگ احمد خدر در منطقهٔ شمال شرق دیواندره، ییلاق میکائیل کویره، هوار یا ییلاق کانی چاورهش، ییلاق جمین، ییلاق کانی زلیخا و در آخر ییلاق مصطفی خان نام برد.
در قسمت انتهایی روستای بست قرارگاه کوهنوردی بسیار مناسبی از طرف وزارت ورزش و جوانان دیواندره ساخته شده است که محل مناسبی جهت اسکان تیمهای کوهنوردی میباشد.
سولان یاگل پامچال، کاشمه، لووشه، پسل یا کول، سموور، ریواس، منی، سووره بنه، گونی، کنیوال، پیچک، برزا، سنوبر، قیتران، بنفشه، سالمه و…
خرس، گرگ، روباه، خرگوش، کبک کوهی، مارهای فراوان و گراز
سایت قله
|
#قله #کوهستان #کوهپیمایی#صعود#کوهنوردی #هواشناسی_کوهستان #هواشناسی#صعود #گردشگری
#کوهستان #زندگی