رشته کوه دنا در جنوب زاگرس مرز بین استانهای اصفهان، کهکیلویه و بویراحمد و فارس است که با بیش از ۵۰ کیلومتر طول حدود ۴۰ قله بالای ۴۰۰۰متر در خود جای داده است . بلندترین قلهء آن قلهء قاش مستان با ارتفاع ۴۴۵۰ متر میباشد . این قله ها در بخش جنوب شرقی آن و مشرف بر شهر سی سخت یاسوجبا قلهء پازن پیر شروع شده و در انتهای شمال غربی آن به قله کل شور ختم میشود. از گردنه بیژن به ارتفاع 3200 متر تا گردنه مورگل غربی به ارتفاع 4100 متر ادامه دارد و دارای 18 قله بالای4000 متر است، بلندترین قله رشته دنا و همچنین رشته بزرگ زاگرس قله قاش مستان یا بیژن 3 است. از جمله قلل دیگر این رشته از گردنه بیژن کیخسروبه ارتفاع 3989 متر می باشد. افسانه معروف شاهنامه در خصوص دنا : هنگامی که کیخسرو "شاه ایران زمین" متوجه شد که مرگش نزدیک است ، شخصی گمنام به نام لهراسب را جانشین خود معرفی کرد و بعد از آب تنی در چشمه بشو (میشی) به سوی ارتفاعات دنا رهسپار گردید. در بین سرداران کیخسرو ، سرداری بی باک به نام "بیژن" از لهراسب حمایت نکرد و با سی مرد دلاور به سوی کیخسرو و ارتفاعات دنا رهسپار گردید ، کیخسرو ، بیژن و مردان جنگی همراه با او را پند به اطاعت از لهراسب فراخواند و آنرا پیام ایزدی خواند ، اما بیژن آنرا نپذیرفت. کیخسرو از طریق دامنه های دنا و سپس کوه آسمانی وارد غاری شده و در آنجا ناپدید گردید. "این غار هم اکنون به نام غار کیخسرو مشهور می باشد و در روستای خفر اصفهان واقع شده است" بیژن و دلاوران همراه او در راه بازگشت گرفتار برف و بوران شده و راه را گم می کنند و در نتیجه از هم جدا می شوند ، سی مرد دلاور در ارتفاعات دنا بر اثر سرما یخ زده و همگی می میرنند و از آنها تندیس های یخی بجا می ماند و از آن پس به آن منطقه سی سخت و گردنه آن را بیژن می گویند. بیژن نیز که در گردنه از دلاوران همراه خود جدا شده بود به سوی ارتفاعات دنا می رود و در بین راه جان به جان آفرین تسیلم می کند. از آنجا که محل دقیق مرگ او مشخص نیست به سه قله ی که احتمال محل مرگ اوست بیژن 1 و 2 و 3 می گویند.
روستای خفر(روستایی از توابع شهرستان سمیرم استان اصفهان) برای دسترسی به روستای خفر باید از سمیرم به سمت یاسوج حرکت کنید . در حدود چهل کیلومتری جاده سمیرم به یاسوج به سه راهی برخورد می کنید که باید جاده سمت چپ را انتخاب کنید که به حنا می رسد . بعد از 15 کیلومتر به سه راهی دیگری برمی خورید که این بار باید وارد جاده سمت راست شوید که نهایتا بعد از 15 کیلومتر دیگر و بعد از گذشتن از پلی از رودخانه ماربر ، به روستای خفر می رسید. شهر سی سخت از استان کهگیلویه و بویراحمد
دنا
1-مسیر رایج صعود به این قله جبههء شمالی است که از روستای خفر آغاز میشود و با عبور از جانپناه قاش مستان ب تنگه کیخسرو(دره قاش مستان) و در ادامه به خط الراس ودر نهایت به قله میرسد. 2-قله هرم در شمال شرق قزل قله قرار دارد که مسیر صعود آن از دره کیخسرو می باشد و صعود از قزل قله به دلیل وجود ریزشی بودن مسیر توصیه نمی شود.
3938 متر
رودخانه های ماربر ، تل گردل ، ریگان ، قر از دامنه های شمالی و رودخانه های آبزا ، بنرو ، سریس ، مهریانو کهگول از دامنه های جنوبی و رودخانه های خاله ، کال شور ، تیزآب و رود دز کرد از دامنه های شرقی این رشته کوه سرچشمه می گیرد.
12 کیلومتر
دو و نیم روز
اقلیم دنا در زمره مناطق مرطوب سرد و نیمه مرطوب سرد قرار دارند . به طور کلی حداقل دمای مطلق 18- و حداکثر دمای مطلق 39 درجه سانتیگراد به ترتیب در ایستگاههای یاسوج و پاتاوه می باشد . با بررسی خطوط هم باران محدوده ، متوسط بارندگی در منطقه 694 میلی متر بوده است. اغلب بارندگیها درارتفاعات برف و در نواحی پست تر بصورت باران است. زمین شناسی ، ژئومورفولوژی ، خاک از دیدگاه کلی این گستره ناحیه ای کوهستانی است که منطقه دشتی واقع در پای آن ، با شیب ملایم در شمال به رودخانه ماربر و در جنوب و جنوب غرب به رودخانه های بشار و خرسان متصل می گردد . در این حوزه زهکش های متعددی تقریبا موازی با هم و در امتداد عمود بر زاگرس وجود دارند که مجموعه رواناب های سطحی و آب پایه را به داخل رودخانه های مزبور تخلیه می کنند . منطقه شامل فیزیوگرافیک شامل کوه ، تپه ، دشت های شیبدارکه عموما تحت گروه های calcaric cambiosols , lithicle ptosols , calcaric regosols می باشند .
اواخر بهار- اوایل تابستان(تیر و مرداد)
لاینخد و یخچال زندان، برفچالهای رومسه و قاشمستان
دارای یخچال های متعدد در طول مسیر که عبور از آن کار سختی نیست. به همراه داشتن کرامپون لازمه این سفر است و گذر از یخچال ها بدون کرامپون بسیار خطرناک است. وزش باد: با توجه به شرایط جوی و موقعیت ژئوپولتیکی همواره بر فراز قله و خط الرأس آن شاهد وزش باد سرد و گاها تند باد هستیم لذا قبل از خضور بر قله و خط الرأس ختما بادگیرها را بر تن کرده و دستکش ها را آماده کنید که دچار مشکل نشوید. با توجه به ارتفاع و شرایط طبیعی منطقه معمولا خط الرأس پوشیده از تکه های یخ و برف می باشد. لذا قبل از اجرای برنامه تجهیزات مناسب از جمله بادگیر، باتوم و نقشه تاکید می شود.
آبشار خفر در جناح غربی تل دژ قرار دارد. آبشار آب ملخ، چشمه های میشی، اسپید و شرنیک، غارهای نول، یخ و دنگزلو، برم های کُه گُل و رودخانه های ماربر و بشار در جنوب دیواره های قزل قله چشمه کوچکی به نام چشمه خرسی وجود دارد.
در بالای گردنه کیخسرو و زیر تپه فسیلی محل مناسبی برای شب مانی وجود دارد که دارای چشمه می باشد.تقریبا در تمام مسیر دره کیخسرو آب موجود است جانپناه خفـر:فلزی با ظرفیت 15 نفر – آب در کنار آن جاری است – بشدت در معرض باد قرار دارد – از بهمن در امان است. جانپناه پیدنی:سنگی با ظرفیت حدود 30 نفر – آب در نزدیکی آن وجود دارد که در تابستان بسیار کم میشود و در زمستان یخ میزند – بهمن گیر است و برای صعودهای زمستانه توصیه نمی شود.
درختان بلوط ، ارزن ، بادام وحشی و پوشش علفی و بوته ای شامل گون ، علف پشمکی ، جو وحشی پیاز کوهی و ریحان کوهی
خرسهای قهوه ای بزرگ، کبک دری، عقاب، کرکس ، گربه وحشی ، سمور ، راسو ، پلنگ ، سنجاب، شاهین ، بز ، پازن ، کل و قوچاز
سایت قله
|
#قله #کوهستان #کوهپیمایی#صعود#کوهنوردی #هواشناسی_کوهستان #هواشناسی#صعود #گردشگری
#کوهستان #زندگی