سرویس جدید قله: [هواشناسی گردشگری ایران] کلیک کنید جدید

قله کیخسرو

رشته کوه دنا در جنوب زاگرس مرز بین استانهای اصفهان، کهکیلویه و بویراحمد و فارس است که با بیش از ۵۰ کیلومتر طول حدود ۴۰ قله بالای ۴۰۰۰متر در خود جای داده است . بلندترین قلهء آن قلهء قاش مستان با ارتفاع ۴۴۵۰ متر میباشد . این قله ها در بخش جنوب شرقی آن و مشرف بر شهر سی سخت یاسوجبا قلهء پازن پیر شروع شده و در انتهای شمال غربی آن به قله کل شور ختم میشود.
از گردنه بیژن به ارتفاع 3200 متر تا گردنه مورگل غربی به ارتفاع 4100 متر ادامه دارد و دارای 18 قله بالای4000 متر است، بلندترین قله رشته دنا و همچنین رشته بزرگ زاگرس قله قاش مستان یا بیژن 3 است. از جمله قلل دیگر این رشته از گردنه بیژن کیخسروبه ارتفاع 3989 متر می باشد.
افسانه معروف شاهنامه در خصوص دنا : هنگامی که کیخسرو "شاه ایران زمین" متوجه شد که مرگش نزدیک است ، شخصی گمنام به نام لهراسب را جانشین خود معرفی کرد و بعد از آب تنی در چشمه بشو (میشی) به سوی ارتفاعات دنا رهسپار گردید. در بین سرداران کیخسرو ، سرداری بی باک به نام "بیژن" از لهراسب حمایت نکرد و با سی مرد دلاور به سوی کیخسرو و ارتفاعات دنا رهسپار گردید ، کیخسرو ، بیژن و مردان جنگی همراه با او را پند به اطاعت از لهراسب فراخواند و آنرا پیام ایزدی خواند ، اما بیژن آنرا نپذیرفت.
کیخسرو از طریق دامنه های دنا و سپس کوه آسمانی وارد غاری شده و در آنجا ناپدید گردید. "این غار هم اکنون به نام غار کیخسرو مشهور می باشد و در روستای خفر اصفهان واقع شده است" بیژن و دلاوران همراه او در راه بازگشت گرفتار برف و بوران شده و راه را گم می کنند و در نتیجه از هم جدا می شوند ، سی مرد دلاور در ارتفاعات دنا بر اثر سرما یخ زده و همگی می میرنند و از آنها تندیس های یخی بجا می ماند و از آن پس به آن منطقه سی سخت و گردنه آن را بیژن می گویند.
بیژن نیز که در گردنه از دلاوران همراه خود جدا شده بود به سوی ارتفاعات دنا می رود و در بین راه جان به جان آفرین تسیلم می کند. از آنجا که محل دقیق مرگ او مشخص نیست به سه قله ی که احتمال محل مرگ اوست بیژن 1 و 2 و 3 می گویند.


شهرهای نزدیک :
روستای خفر(روستایی از توابع شهرستان سمیرم استان اصفهان) برای دسترسی به روستای خفر باید از سمیرم به سمت یاسوج حرکت کنید . در حدود چهل کیلومتری جاده سمیرم به یاسوج به سه راهی برخورد می کنید که باید جاده سمت چپ را انتخاب کنید که به حنا می رسد . بعد از 15 کیلومتر به سه راهی دیگری برمی خورید که این بار باید وارد جاده سمت راست شوید که نهایتا بعد از 15 کیلومتر دیگر و بعد از گذشتن از پلی از رودخانه ماربر ، به روستای خفر می رسید.
شهر سی سخت از استان کهگیلویه و بویراحمد

رشته کوه:
دنا
مسیرهای صعود:
1-مسیر رایج صعود به این قله جبههء شمالی است که از روستای خفر آغاز میشود و با عبور از جانپناه قاش مستان ب تنگه کیخسرو(دره قاش مستان) و در ادامه به خط الراس ودر نهایت به قله میرسد.
2-قله هرم در شمال شرق قزل قله قرار دارد که مسیر صعود آن از دره کیخسرو می باشد و صعود از قزل قله به دلیل وجود ریزشی بودن مسیر توصیه نمی شود.

ارتفاع قله:
3938 متر
عوارض طبیعی موجود:
رودخانه های ماربر ، تل گردل ، ریگان ، قر از دامنه های شمالی و رودخانه های آبزا ، بنرو ، سریس ، مهریانو کهگول از دامنه های جنوبی و رودخانه های خاله ، کال شور ، تیزآب و رود دز کرد از دامنه های شرقی این رشته کوه سرچشمه می گیرد.
طول مسیر:
12 کیلومتر
زمان  مناسب برای صعود به قله:
دو و نیم روز
وضع آب و هوای منطقه:
اقلیم دنا در زمره مناطق مرطوب سرد و نیمه مرطوب سرد قرار دارند . به طور کلی حداقل دمای مطلق 18- و حداکثر دمای مطلق 39 درجه سانتیگراد به ترتیب در ایستگاههای یاسوج و پاتاوه می باشد .
با بررسی خطوط هم باران محدوده ، متوسط بارندگی در منطقه 694 میلی متر بوده است. اغلب بارندگیها درارتفاعات برف و در نواحی پست تر بصورت باران است.
زمین شناسی ، ژئومورفولوژی ، خاک
از دیدگاه کلی این گستره ناحیه ای کوهستانی است که منطقه دشتی واقع در پای آن ، با شیب ملایم در شمال به رودخانه ماربر و در جنوب و جنوب غرب به رودخانه های بشار و خرسان متصل می گردد . در این حوزه زهکش های متعددی تقریبا موازی با هم و در امتداد عمود بر زاگرس وجود دارند که مجموعه رواناب های سطحی و آب پایه را به داخل رودخانه های مزبور تخلیه می کنند .
منطقه شامل فیزیوگرافیک شامل کوه ، تپه ، دشت های شیبدارکه عموما تحت گروه های calcaric cambiosols , lithicle ptosols , calcaric regosols می باشند .

بهترین فصل صعود به قله:
اواخر بهار- اوایل تابستان(تیر و مرداد)
یخچال ها:
لای‌نخد و یخچال زندان، برف‌چال‌های رومسه و قاش‌مستان
چالش های موجود در مسیر:
دارای یخچال های متعدد در طول مسیر که عبور از آن کار سختی نیست.
به همراه داشتن کرامپون لازمه این سفر است و گذر از یخچال ها بدون کرامپون بسیار خطرناک است.
وزش باد: با توجه به شرایط جوی و موقعیت ژئوپولتیکی همواره بر فراز قله و خط الرأس آن شاهد وزش باد سرد و گاها تند باد هستیم لذا قبل از خضور بر قله و خط الرأس ختما بادگیرها را بر تن کرده و دستکش ها را آماده کنید که دچار مشکل نشوید.
با توجه به ارتفاع و شرایط طبیعی منطقه معمولا خط الرأس پوشیده از تکه های یخ و برف می باشد. لذا قبل از اجرای برنامه تجهیزات مناسب از جمله بادگیر، باتوم و نقشه تاکید می شود.

آبشارها و چشمه های مسیر:
آبشار خفر در جناح غربی تل دژ قرار دارد.
آبشار آب ملخ، چشمه های میشی، اسپید و شرنیک، غارهای نول، یخ و دنگزلو، برم های کُه گُل و رودخانه های ماربر و بشار
در جنوب دیواره های قزل قله چشمه کوچکی به نام چشمه خرسی وجود دارد.

جان پناه ها و محل های تامین آب:
در بالای گردنه کیخسرو و زیر تپه فسیلی محل مناسبی برای شب مانی وجود دارد که دارای چشمه می باشد.تقریبا در تمام مسیر دره کیخسرو آب موجود است
جانپناه خفـر:فلزی با ظرفیت 15 نفر – آب در کنار آن جاری است – بشدت در معرض باد قرار دارد – از بهمن در امان است.
جانپناه پیدنی:سنگی با ظرفیت حدود 30 نفر – آب در نزدیکی آن وجود دارد که در تابستان بسیار کم میشود و در زمستان یخ میزند – بهمن گیر است و برای صعودهای زمستانه توصیه نمی شود.

پوشش گیاهی منطقه:
درختان بلوط ، ارزن ، بادام وحشی و پوشش علفی و بوته ای شامل گون ، علف پشمکی ، جو وحشی پیاز کوهی و ریحان کوهی
پوشش جانوری منطقه:
خرسهای قهوه ای بزرگ، کبک دری، عقاب، کرکس ، گربه وحشی ، سمور ، راسو ، پلنگ ، سنجاب، شاهین ، بز ، پازن ، کل و قوچاز
منابع محتوای ثبتی:
سایت قله
نکات مهم

چند نکته مهم هواشناسی کوهستان

- همنوردان عزیز دقت فرمایید داده های هواشناسی کوهستان از مدل های پیشرفته جهانی بهره می برد و با توجه به اینکه پیش بینی هواشناسی در حقیقت پیش بینی آینده است هر چه قدر هم مدل های هواشناسی قدرتمند باشند باز هم خالی از خطا نیستند توصیه می شود برای پیش بینی وضعیت مسیرهای کوهنوردی مورد نظرتان علاوه بر سایت قله از چندین منبع معتبر برای بررسی وضعیت قله ها استفاده کنید
- با توجه به اینکه هر چه قدر بازه پیش بینی کمتر باشد دقت دقت پیش بینی هواشناسی بیشتر می شود حتما یک روز مانده به برنامه کوهنوردی از سایت قله یا سایر منابع برای پیش بینی دقیق استفاده کنید.
-پيش‌بينی‌های مربوط به هواشناسی کوهستان در سايت قله جنبه توصيه دارد و به خاطر شرايط متغير جوی در کوهستان، احتمال تغييرات ناگهانی وجود دارد .
- کوهنوردان عزیز دقت فرمایید که یکی از پیش نیازهای اصلی برای داشتن یک کوهنوردی امن دانستن وضعیت جوی مسیری است که برای کوهنوردی انتخاب کرده ایم پس حتما هواشناسی کوهستان را در کوهنوردی های خود در اولویت برنامه های قبل از صعود قرار دهید.
- دوستان عزیز کوهنورد باعث خوشحالی گروه قله است که نظرات شما را در مورد کیفیت پیش بینی های سایت قله در حوزه هواشناسی کوهستان بدانیم برای ارسال نظرات خود لطفا پیج قله در اینستاگرام به آدرس @gholleh_com  را دنبال کنید.

پارامترهای هواشناسی

Sn:ارتفاع برف به سانتی متر  ,  Ra:میزان بارش  به میلیمتر  ,  Ws:سرعت باد  به  کیلومتر بر ساعت , WG:سرعت باد جستی  به  کیلومتر بر ساعت ,  Hu:رطوبت به درصد  ,  Pr:فشار ها  به هکتو پاسکال ارایه می شود.
گزارش صعود های قله
برای این قله گزارش صعود ثبت نشده است برای ثبت گزارش صعود خود از این لینک استفاده کنید ( ثبت گزارش صعود به قله)

مقالات علمی و کاربردی

نظرات و پیشنهادات شما عزیزان
نام و نام خانوادگی:

عنوان نظر: 

متن نظر: 

کد امنیتی:  

 
#قله #کوهستان #کوهپیمایی#صعود#کوهنوردی #هواشناسی_کوهستان #هواشناسی#صعود #گردشگری #کوهستان #زندگی
نصب اپلیکشن قله
خانه   درباره ما   ورود   عضویت   حریم خصوصی    قوانین و مقررات
سایت قله مرجع جامع گردشگری ایران به صورت رایگان و شبانه روزی برای همه عزیزان خدمت رسانی  می کند . ما در گروه قله بسیار خوشحال خواهیم شد تا از نظرات و پیشنهادات سازنده شما کاربران عزیز بهره مند شویم همچنین اگر امکان همکاری با سایت قله را داشته باشید می توانید با استفاده از راه های ارتباطی زیر پیشنهادات خود را برای ما ارسال کنید و ما را در ارایه هر چه بهتر خدمات یاری فرمایید.
آدرس ایمیل  مدیریت : [email protected]    
ایمیل تبلیغات و اسپانسری:   [email protected]

نصب اپلیکشن قله قله را دنبال کنید