سرویس جدید قله: [هواشناسی گردشگری ایران] کلیک کنید جدید

قله علم‌کوه

علم‌کوه کوهی در شمال ایران است که دومین کوه بلند ایران پس از دماوند که به ((آلپ ایران)) نیز معروف است. بیشتر شهرت این کوه به خاطر دیواره‌ای است که در دامنه شمالی آن واقع است و دارای فنّی‌ترین و سخت‌ترین مسیرهای سنگ‌نوردی و دیواره‌نوردی در ایران است. این دیواره در ایران، جایگاهی مانند کی۲ در جهان را داراست.
شهرهای نزدیک :
این کوه از دیدگاه تقسیمات کشوری، در منطقهٔ تخت سلیمان در شهرستان کلاردشت در استان مازندران قرار دارد.
علم‌کوه در ۲۰ کیلومتری جنوب غربی شهرستان کلاردشت و در استان مازندران قرار گرفته‌است. کلاردشت نزدیک‌ترین شهر استان مازندران به این منطقه و پراچان و طالقان نزدیکترین شهرها در استان البرز به علم‌کوه هستند. از جبههٔ شمالی این کوه مشرف به کلاردشت و در جبهه جنوبی نیز این کوه مشرف به طالقان است.

رشته کوه:
این ناحیه بزرگ کوهستانی با داشتن حدود تقریبی ۲۰۰ قله بالای ۴۰۰۰ متر از شمال به سواحل دریای مازندران و از غرب به دره رودخاه کرج چالوس از شرق به منطقه الموت و سه هزار و از جنوب به منطقه طالقان محدود می شه. علم‌کوه در پارهٔ مرکزی رشته‌کوه البرز در جنوب دریای مازندران جای دارد.
مسیرهای صعود:
با توجه به ارتباط علم کوه با کوه‌های اطراف و وجود دیواره و گرده، برای رسیدن به آن راه‌های بسیاری وجود دارد. مسیرهای رایج صعود به علم کوه را می‌توان به دو مسیر کوهپیمایی جنوبی، یک مسیر کوهنوردی شمالی و یک مسیر دیواره‌نوردی تقسیم‌بندی کرد.
مسیر جبهه جنوبی؛ مسیر کوهپیمایی که از رودبارک آغاز می‌شود و با گذر از ونداربن، تنگ گلو و حصار چال از سمت جنوبی به قله علم‌کوه می‌رسد، ساده‌ترین مسیر صعود به قله است؛ که معمولاً با شب مانی در دشت حصار چال همراه است.
مسیر جبهه شمالی؛ مسیر کوهپیمایی شمالی هم از رودبارک آغاز می‌شود و با گذر از ونداربن، پناهگاه سرچال، علم‌چال و گردنهٔ سیاه سنگ از سمت شرق به قله علم‌کوه می‌رسد. این مسیر به عنوان یکی از سخت‌ترین مسیرهای کوهپیمایی در ایران محسوب می‌شود و غالباً با یک شب مانی در پناهگاه سرچال همراه است.
مسیر گرده آلمان‌ها؛ مسیر کوهنوردی که از رودبارک آغاز می‌شود و با گذر از ونداربن، پناهگاه سرچال، علم‌چال و گرده آلمان‌ها دقیقاً از سمت شمال به قله علم‌کوه می‌رسد. این مسیر از لحاظ زمانی کوتاه‌تر از مسیر سیاه سنگ است ولی نیازمند ابزار فنی می‌باشد و مانند آن، غالباً با یک شب مانی در پناهگاه سرچال همراه است.
مسیر دیواره شمالی؛ مسیر دیواره‌نوردی هم از رودبارک آغاز می‌شود و با گذر از ونداربن، پناهگاه سرچال، علم‌چال و دیواره شمالی به قله می‌رسد که با توجه به تعدد مسیرهای دیواره علم صعود متفاوتی خواهد بود.

ارتفاع قله:
این منطقه دارای 47 قله بالای 4000 متری
بلندترین قله این منطقه قله علم کوه با ارتفاع 4850 متر

عوارض طبیعی موجود:
دیواره علم کوه
در جبههٔ شمالی این قله، دیواره‌ای به طول ۶۵۰ متر وجود دارد که یکی از زیباترین و مشکل‌ترین دیواره‌های دنیا به‌شمار می‌رود. منطقهٔ علم کوه دارای ۴۷ قلّهٔ بالای ۴۰۰۰متر است.
جبههٔ شمال-شمال شرقی قلهٔ علم کوه از یک دیوارهٔ تقریباً ۵۵۰ متری گرانیتی تشکیل شده. اگر جایی ارتفاع ۸۰۰ متر برای این دیواره ذکر شده، اشتباه نیست چرا که یخچال علم چال به ارتفاع تقریبی - میانگین ۴۰۵۰ متر در پای این دیواره با شیب نسبتاً تندی به آن رسیده‌است؛ و ارتفاع تقریبی ۸۰۰ متر که بعضاً در منابع ذکر شده با احتساب این قسمت می‌باشد.
جنس این دیواره از نوع گرانیت متخلخل و به رنگ حنایی روشن است. از دیر باز قلهٔ علم کوه و دیوارهٔ آن مورد توجه کوهنوردان بوده‌است. نه تنها کوهنوردان ایرانی، بلکه کوهنوردان آلمانی، فرانسوی، انگلیسی، ایتالیایی و… نیز بر روی مسیرهای متعدد این دیواره صعود انجام داده‌اند. مسیر گردهٔ آلمان‌ها-فرانسوی‌ها از اولین مسیرهای گشوده شده روی گرده این دیواره می‌باشد.

طول مسیر:
15 کیلومتر
زمان  مناسب برای صعود به قله:
4 تا 6 ساعت
وضع آب و هوای منطقه:
بستگی به فصل دارد.
بهترین فصل صعود به قله:
بهترین زمان صعود به علم کوه نیمه دوم تیر است. پاییز و زمستان علم کوه با برف سنگین، طوفان و ریزش متوالی بهمن‌های سنگین همراه است بهار هر سال نیز این وضعیت ادامه دارد.
یخچال ها:
مجموع قلل تخت سلیمان دراستان مازندران بخش کلاردشت حدفاصله دره طالقان وجنگل‌های عباس آباد وشهسوار منطقه‌ای بسیار سرد با قلل مرتفعی است که از آن می‌توان به عنوان بزرگ‌ترین ناحیه کوهستانی یخچالی درایران نام برد. مجموع یخچال‌های علم کوه در ارتفاع حدودی 400متر و درمیان قلل گرانیتی تخت سلیمان شده‌اند. این یخچال‌ها به نام‌های سرچال، علم چال، تخت سلیمان،مرجیکش، خرسان،هفت خوان،چالون،شانه کوه واسپلیت معروف هستند. به علت همین یخچال‌های بزرگ دائمی، آب مصرفی در سرچشمه‌های متعدد آن یافت می‌شود.
چالش های موجود در مسیر:
یکی از اولین و مهم‌ترین نکات احتیاطی در صعود به این کوه، انتخاب زمان مناسب است. بیشتر صعودها در فصل تابستان که سرما کمتر است، انجام می‌شوند. به‌علاوه بهتر است با گروه سفر کنید، به‌خصوص اگر تجربه زیادی در کوه‌نوردی یا سنگ‌نوردی ندارید.

برای جلوگیری از گم‌شدن در مسیر، بهتر است نقشه راه را به همراه داشته باشید تا بتوانید موقعیت خود را نسبت‌به مسیر اصلی بسنجید. گم‌شدن در مسیر کوهستانی لزوما ارتباطی به شلوغ‌بودن آن ندارد. در مهی غلیظ، ممکن است بسیاری از افراد راه نامناسبی برای صعود یا فرود انتخاب کنند. این موضوع خطرات بسیاری به‌همراه دارد.
حتما میزان کافی آب و تنقلات به‌همراه داشته باشید تا کمتر دچار خستگی و ارتفاع‌زدگی شوید. آب کافی جریان خونتان را راه می‌‌اندازد و اکسیژن بیشتری به بافت‌های بدنتان می‌رساند. برای اینکه صعود بهتری داشته باشید، با سرعتی قدم بردارید که ضربان قلبتان بالا نرود و به نفس‌نفس نیفتید. راه‌رفتن سریع باعث خستگی زودهنگام و ازدست‌‌دادن انرژی می‌شود.

برای صعود از قسمت دیواره‌های علم کوه باید حتما تجربه دیواره‌نوردی داشته باشید و تجهیزات لازم را همراه خود ببرید. به‌سرپرستی یک کوه‌نورد حرفه‌ای و آشنا به مسیر، سفرتان را آغاز کنید. آفتاب‌سوختگی در ارتفاعات را جدی بگیرید. تابش آفتاب بر پوست در ارتفاعات بالا، منجربه مشکلات پوستی می‌شود؛ پس بهتر است حتما از لباس پوشیده، کلاه و کرم ضدآفتاب استفاده کنید.
ارتفاع این قله زیاد است و ممکن است کسانی که به ارتفاع زیاد عادت ندارند، دچار مشکلاتی چون سردرد، سرگیجه و تهوع شوند. بهتر است پیش از صعود به علم کوه، جهت هم‌هوایی، به قله‌های کم‌ارتفاع‌تر صعود کنید تا تجربه لذت‌بخش‌تری داشته باشید. اگر کسی از همراهان شما دچار ارتفاع‌زدگی شدید شد، باید با رعایت احتیاط از کوه فرود بیاید تا با کاهش ارتفاع، به حالت عادی برگردد.

آبشارها و چشمه های مسیر:
دارای رودخانه های کوچک و باریک و چشمه سارهای زیبا
جان پناه ها و محل های تامین آب:
3 جان پناه در علم کوه وجود دارد که به شرح زیر می باشند :

1- جانپناه سرچال :

این جانپناه در ارتفاع 3800 متری قرار دارد و توسط فدراسیون کوهنوردی ساخته شده است .داشتن آب لوله کشی و نیز سرویس بهداشتی در ساختمانی مجزا از ویژگی های این جانپناه محسوب می شود .

2- جانپناه سیاه سنگ :

یک جانپناه فلزی است که در ارتفاع 4300 متری و در مسیر صعود به قله سیاه سنگ واقع شده است ودارای مساحت تقریبی 15 متر است که برای یک کمپ 12 نفره در شب مناسب است . هر چند متاسفانه در سالهای اخیر به دلیل از بین رفتن پنجره های این جانپناه , در زمستان عملا قابل استفاده نمی باشد .

3- جانپناه خرسان :

جانپناهی فلزی است که که بین قله علم کوه و خراسان شمای و در سال 1375 ساخته شده است . این جانپناه در ارتفاع 4700 متری بوده و همانند جانپناه سیاه سنگ به دلیل از بین رفتن پنجره های آن غیر قابل استفاده می باشد .

پوشش گیاهی منطقه:
ارس خزنده، گیاهان بالشتکی مثل کلاه میرحسن، چوبک و گون
پوشش جانوری منطقه:
کل و بز، خرس قهوه ای، پلنگ، گرگ، شغال، روباه، کبک دری و معمولی
منابع محتوای ثبتی:
سایت قله
نکات مهم

چند نکته مهم هواشناسی کوهستان

- همنوردان عزیز دقت فرمایید داده های هواشناسی کوهستان از مدل های پیشرفته جهانی بهره می برد و با توجه به اینکه پیش بینی هواشناسی در حقیقت پیش بینی آینده است هر چه قدر هم مدل های هواشناسی قدرتمند باشند باز هم خالی از خطا نیستند توصیه می شود برای پیش بینی وضعیت مسیرهای کوهنوردی مورد نظرتان علاوه بر سایت قله از چندین منبع معتبر برای بررسی وضعیت قله ها استفاده کنید
- با توجه به اینکه هر چه قدر بازه پیش بینی کمتر باشد دقت دقت پیش بینی هواشناسی بیشتر می شود حتما یک روز مانده به برنامه کوهنوردی از سایت قله یا سایر منابع برای پیش بینی دقیق استفاده کنید.
-پيش‌بينی‌های مربوط به هواشناسی کوهستان در سايت قله جنبه توصيه دارد و به خاطر شرايط متغير جوی در کوهستان، احتمال تغييرات ناگهانی وجود دارد .
- کوهنوردان عزیز دقت فرمایید که یکی از پیش نیازهای اصلی برای داشتن یک کوهنوردی امن دانستن وضعیت جوی مسیری است که برای کوهنوردی انتخاب کرده ایم پس حتما هواشناسی کوهستان را در کوهنوردی های خود در اولویت برنامه های قبل از صعود قرار دهید.
- دوستان عزیز کوهنورد باعث خوشحالی گروه قله است که نظرات شما را در مورد کیفیت پیش بینی های سایت قله در حوزه هواشناسی کوهستان بدانیم برای ارسال نظرات خود لطفا پیج قله در اینستاگرام به آدرس @gholleh_com  را دنبال کنید.

پارامترهای هواشناسی

Sn:ارتفاع برف به سانتی متر  ,  Ra:میزان بارش  به میلیمتر  ,  Ws:سرعت باد  به  کیلومتر بر ساعت , WG:سرعت باد جستی  به  کیلومتر بر ساعت ,  Hu:رطوبت به درصد  ,  Pr:فشار ها  به هکتو پاسکال ارایه می شود.
گزارش صعود های قله
برای این قله گزارش صعود ثبت نشده است برای ثبت گزارش صعود خود از این لینک استفاده کنید ( ثبت گزارش صعود به قله)

مقالات علمی و کاربردی

نظرات و پیشنهادات شما عزیزان
نام و نام خانوادگی:

عنوان نظر: 

متن نظر: 

کد امنیتی:  

 
#قله #کوهستان #کوهپیمایی#صعود#کوهنوردی #هواشناسی_کوهستان #هواشناسی#صعود #گردشگری #کوهستان #زندگی
نصب اپلیکشن قله
خانه   درباره ما   ورود   عضویت   حریم خصوصی    قوانین و مقررات
سایت قله مرجع جامع گردشگری ایران به صورت رایگان و شبانه روزی برای همه عزیزان خدمت رسانی  می کند . ما در گروه قله بسیار خوشحال خواهیم شد تا از نظرات و پیشنهادات سازنده شما کاربران عزیز بهره مند شویم همچنین اگر امکان همکاری با سایت قله را داشته باشید می توانید با استفاده از راه های ارتباطی زیر پیشنهادات خود را برای ما ارسال کنید و ما را در ارایه هر چه بهتر خدمات یاری فرمایید.
آدرس ایمیل  مدیریت : [email protected]    
ایمیل تبلیغات و اسپانسری:   [email protected]

نصب اپلیکشن قله قله را دنبال کنید