این کوه در 12 کیلومتری روستای یاستی قلعه، از توابع دهستان انگوران قرار گرفته است صعود قله بلیقس یادووهاچه (دوشاخ)به ارتفاع قله تابلووبرج دار۳۳۵۰متروقله دوم 3332 متر ارتفاع دارد. این کوه سرچشمه رودخانه های بالاجوجه و انگوران چای، و بلندترین قله کوهستان قرخ بلاغ (چهل چشمه) است. چشمه های بسیاری از دامنه های این کوه می جوشند.مسیرهای متعددی برای صعود به قله بلقیس وجود دارد که هر تیم به صالحدید خود یکی را انتخاب میکند. قله بالق زی (دختر عسل) در روستای قراولخانه در غربی ترین بخش رشته کوه البرز واقع شده است. روستای قراولخانه در ارتفاع تقریبی 2100 متری از سطح دربای و مرز بین استان زنجان و آذربایجان غربی قرار گرفته است. قله بالق زی دارای یک قله فرعی به ارتفاع تقریبی 3300 و قله اصلی بیبیه ارتفاع تقر 3310 متر از سطح دریای می باشد که با شیب تند نسبت به یکدیگر واقع شده اند. قله بالق زی که بعدها نام تخت بلقیس را از آن خود کرد از جمله قله های تاریخی ایران باستان محسوب می شود. بقایای بنای باستانی بر روی قله مربوط به دوره ساسان یان بوده و به عنوان قلعه برای دژبانی و حفاظت از مجموعه تخت سلیمان بوده است. گرفته است، میباشد. از بین مسیرهای صعود، بهترین مسیر صعود به قله از یال جنوبی که در ضلع شرقی یال "دوو داشی" در امتداد رودخانه قرار گرفته است. این قله درمرزمشترک دو استان زنجان وآذربایجان غربی- مرز مشترک دو شهرستان “ماه نشان” و “تکاب”– مرز مشترک دو بخش “انگوران” و “تخت سلیمان”– و مرز مشترک دو دهستان” انگوران” و”چمن” واقع است.این قله بلندترین قله استان زنجان می باشد. درشمال آن روستای” علم کندی”، در شرق “یاستی قلعه”، در جنوب غرب آن روستا “نصرت آباد”،درغرب روستای” قینرجه”و”چراغ تپه” ودر جنوب آن آبادی”قراولخانه” قرار دارد. کوه بلقیس با نام محلی «بالقز»یا «هاچاداغی» درهشت کیلومتری مجموعه میراث جهانی تخت سلیمان وآتشکده آذرگشنسب در۵۵ کیلومتری شمال شرقی مرکز شهرستان تکاب درجنوب استان آذربایجان غربی ودر۲۰۰ کیلومتری جنوب غربی شهرزنجان ،با دوقله تقریبا هم اندازه، با جذابیت خاصvشکل خود ازسلسله کوههای شرق دریاچه ارومیه است که از فاصله ی دور واز دوردستها خودنمایی می کند و در صورت صاف وآفتابی بودن هوا ،ازفراز قله این کوه، قلل مرتفع سهند وسبلان نیز قابل مشاهده است. منطقه آذربایجان غربی «اسنوند»قدیمی ترین نام این کوه است وازلحاظ زمین شناسی به کهن ترین دوره کوه زایی یعنی پرکامبرین در حدود ۴میلیاردسال قبل مربوط است که بصورت یک سپر در منطقه برون زدگی دارد و جنس سنگهای آن «آمسی بولیت » از سنگهای دگرگونی است و از دگرگون شدن سنگهای آذرین بازی مثل بازالت در گرما و فشار زیاد تشکیل شده است. کوه بلقیس تکاب که بیشتر بخاطر همسایگی جغرافیایی ونیز قرابت باستان شناسی با مجموعه میراث فرهنگی وگردشگری تخت سلیمان شناخته شده است، به دلیل بارندگی های مداوم درطول سال وشرایط خاص آب وهوایی از پوشش گیاهی منحصربفرد برخوردارست. وجه تسمیه قله بلیقس که در واقع به بالقیز به معنای عسل دختر است.
زنجان- بیجار- تکاب- تخت سلیمان
زاگرس
مسیر رایج صعود:مسیر جنوبی، از روستای قراولخانه، / مسیر ساده از روستای امیر آباد و مسیری به اسم ایل یولی مسیر جنوبی:دندی.قراولخانه که نسبت به حرکت از تخت سلیمان خیلی کوتاهتر است. مسیر جنوب غربی:دندی.جاده معدن.تخت سلیمان جاده خاکی معدن سنگ است که بعد از زندان دیو و آب گرم تخت سلیمان به سمت شمال شرق منحرف میشود. در این مسیر از معدن سنگ با عبور از دره و رودخانه درون آن به مسیر اصلی تخت سلیمان رسیده که تا حد زیادی راه را کوتاه تر می کند.
3332 متر
ادامهٔ سلسله کوههای شرق دریاچه ارومیه بین دو قله کوه دریاچه زیبایی وجود دارد که از ذوب شدن برف کوه ها بوجود می آیدکه در بیشتر ماه های سال آب دارد هر چند در سال های اخیر در تابستان آب دریاچه خشک می شود.
8 کیلومتر
5 ساعت صعود و 4 ساعت فرود
آب وهوای کوهستانی با زمستانی بسیار سرد و برفی و تابستانی دلپذیر
تابستان
فاقد یخچال
فاقد هرگونه نکته فنی یا چالش برانگیز است.
چشمه بلقیس وجود پنج چشمه فصلی در ابتدای مسیر
خانه کوهنورد قراولخانه که به نام استاد اقبال افالکی مزین است؛ یک اتاق شش تخته با ظرفیت حدود 15 نفر مجهز به فرش، تلوزیون، بخاری یخچال، گاز، چای ساز و...هست که در مدرسه روستا و در ارتفاع 300 متر قرار دارد. دسترسی به آب آشامیدنی با وجود پنج چشمه فصلی در ابتدای مسیر و امتداد رودخانه وجود دارد.
ریواس، گزنه، آویشن، اسطوخودوس، کشمک، مرزه، ترشجه، بولاغ اوتی، شیرین بیان و مرزنجوش
خرس ،شغال ، گراز،گرگ ،روباه وخرگوش بوده ومهمتراز آن مار سمی خطرناک معروف به «افعی بلقیس» به طول حدود بیست الی پنجاه سانتیمتر به رنگ قهوه ای و سبز تیره و همرنگ سنگهای منطقه در حوالی این کوه مشاهده شده است.
سایت قله
|
#قله #کوهستان #کوهپیمایی#صعود#کوهنوردی #هواشناسی_کوهستان #هواشناسی#صعود #گردشگری
#کوهستان #زندگی