جستجو در قله
سرویس جدید قله: [هواشناسی گردشگری ایران] کلیک کنید جدید

قله کوه شاه

مشاهده وضعیت هوای قله کوه شاه در هفت روز آینده
کوه شاه یا کوشا که پس از انقلاب ایران نام این کوه به لاله زار تغییر یافت.این کوهستان از قدیمی‌ترین مناطق حفاظت شدهٔ کشور بوده‌است.براساس سنگ نوشته‌ها حفاظت از باشندگان این کوهستان به دست قرق‌چیان شاهنشاهی دست کم در دوران صفوی و قاجار پیوسته صورت می‌گرفته که در پایان پادشاهی دودمان قاجار به صورت منطقه ای آزاد رها شده‌است؛ چندین سنگ نوشته نیز دربارهٔ مرزهای قرق و توصیف شکار در منطقهٔ تخت شاهزاده واقع در چمنزار عبدالبیگی به یادگار مانده‌است؛ که آخرین آن مربوط به زمان حکومت ناصرالدین شاه قاجار است که به دست قرق چی هنرمندی به نام نصرالله لاله زاری بر روی تخته سنگی کنده کاری شده‌است. چندین سنگ نگاره در جای جای کوه و به خصوص در نزدیکی قلهٔ کله برفی بر روی تخته سنگ‌های گرانیتی و بازالتی کوه حک شده‌اند که تصاویری از گله‌های قوچ و بز کوهی را نشان می‌دهد.
در بلندترین نقطهٔ کوه زیارتگاهی به صورت سنگچین به نام زیارت شاه قرار دارد که بازمانده ای از اعتقادات به ایزدان باستانی ایران است. بنا به روایتی نام کوه شاه نیز برگرفته از همین زیارتگاه است.
از قله‌های شاخص کوه شاه می‌توان به قله کله ماری"سیاه کوه" با ارتفاع ۴۱۸۰متر در شمال، قلهٔ ۴۳۵۱متری تخت عبدالبیگی "برزانتی" در شرق و قلهٔ کله برفی به بلندای ۴۳۸۰ متر در غرب، که با داشتن نیمرخی مخروطی و ارتفاع نسبی زیاد نسبت به دیگر بلندی‌های پیرامون به مانند شاهی در میان کوه‌های کرمان ایستاده است.

موقعیت جغرافیایی
شهر بافت در استان کرمان نزدیک‌ترین ناحیهٔ شهری به این منطقه است. از جبههٔ شمالی این کوه مشرف به روستاهای لاله زار و هراران و در جبهه جنوبی نیز این کوه مشرف به روستای تلخه چار و بنگان است.

معادن
کانسارهای کوه شاه شامل کربناتهای کلسیم منیزیم و آهن که به صورت رگه‌هایی موازی در امتداد زون دگرسانی و سولفورهای مس روی سرب و آهن در اعماق زمین و رگه‌های کم وسعتی از کانی‌های پرعیار سرب و آهن است. به واسطهٔ وجود این کانسارها فعالیت‌های کوچک و بزرگی در خصوص کشف و تخمین ذخایر این معادن صورت گرفته‌است. از جمله این معادن می‌توان به معدن مس لاله زار، معدن سرب قنات مروان و معدن آهن تلخه چار اشاره کرد که به دلیل حجم اندک ذخایر، عدم صرفه اقتصادی، و تخریب شدید محیط زیست که به خاطر وجود رگه‌های پر عیار در عمق زمین و در ارتفاع زیاد است، فعالیت این معادن متوقف شده‌است. یکی از مخرب‌ترین فعالیت‌های معدنی در کوه شاه معدن تلخه چار است که با قرارگیری در ارتفاع نزدیک به چهارهزار متر و در سرچشمه رودخانهٔ تلخه چار ویرانی عظیم و زخم بزرگی بر پیکر کوه شاه بر جای گذاشته‌است. خوشبختانه با دلسوزی کوهپایه نشینان کوه شاه در سال نود و دو با برگزاری مراسمی با حضور کوهنوردانی از سراسر کشور و مردم روستاهای مجاور با امضای توماری به فعالیت این معدن اعتراض شد و در پی آن فعالیت این معدن متوقف و مجوز آن لغو شد.

شهرهای نزدیک :
کوه شاه در ۲۱ کیلومتری شمال شرق شهرستان بافت در استان کرمان قرار گرفته‌است.
رشته کوه:
کوهستانی در جنوب شرق کشور ایران
مسیرهای صعود:
با توجه به ارتباط کوه شاه با کوه‌های اطراف، برای رسیدن به آن راه‌های بسیاری وجود دارد. مسیرهای رایج صعود به کوه شاه را می‌توان به دو مسیر کوهپیمایی جنوبی که از روستای تلخه چار می‌گذرد و یک مسیر کوهنوردی شمالی که به دهنهٔ یورتی معروف است و از روستای لاله زار قابل دسترسی است، تقسیم‌بندی کرد.
مسیر جبهه جنوبی؛ این مسیر کوهپیمایی که از درهٔ شمالی روستای تلخه چار آغاز می‌شود و با گذر از آبشارها و درختان به هم تنیدهٔ بید به چمن زارو چشمهٔ جوچار می‌رسد و از سمت مشرق به قله غربی کوه شاه (قلهٔ کله برفی) می‌رسد.
مسیر جبهه شمالی؛ این مسیر تاریخی کوهپیمایی که با شیبی ملایم از دریاچه لاله زار آغاز می‌شود و با گذر از دهنهٔ یورتی و چمنزارهای با طراوت اطراف رودخانهٔ لاله زار به چمنزار تخت شاهزاده رسیده و در انتها از سمت غرب به قله برزانتی می‌رسد؛ این مسیر ساده‌ترین مسیر صعود به قله است.

ارتفاع قله:
ارتفاع قله ۴۳۸۰ متر
عوارض طبیعی موجود:
ساختار کلی کوه شاه شامل یک تودهٔ عظیم باتولیتی است که از سیه بنوییه شروع و در جهت شمال تا چهرن و هراران ادامه دارد و در غرب تا خوشکار و در جنوب تا تلخه چار و قنات مروان ادامه یافته‌است. در حقیقت می‌توان گفت که در اوائل پلیوسن با هجوم ماگما به زیر این کوهستان و گرم شدن آب‌های موجود درز و شکاف‌ها و خلل و فرج و فضاهای خالی سنگ‌های آذرین نفوذی، خروجی و پیروکلاستیک یک سیستم گرمابی بسیار نیرومند در این نواحی به وجود آمده و با ادامه حرکت دیاپیری ماگمای مذکور شکستگیهایی در پوسته جامد این نواحی به وجود آمده و محلول‌های گرمابی از طریق این شکستگی‌ها آزاد شده و تمامی پیکره‌های سنگی قبل از خود را تحت تأثیر خود قرار داده‌است. این دگرسانی کنترل تکتونیکی داشته و تقریباً در تمامی بخش‌های آن هجوم محلول‌های گرمابی به سنگ‌ها از طریق سیستم شکستگی‌ها صورت گرفته‌است. دگرسانی گرمابی منطقه پانگین، براحمد، قنات مروان و چهرن بخش‌هایی از آن است. ماگمای مذکور در بعضی مناطق خارج از نقشه، مانند کوه بیدخان و کوه مزاحم تظاهرات وسیع آتشفشانی داشته و در برخی نقاط دیگر به صورت گنبدها و توده‌های نفوذی کوچک متبلور شده‌است. این واقعه یکی از جوانترین حوادث اصلی منطقه است و دگرسان‌های مختلفی را ایجاد کرده‌است.
طول مسیر:
15 کیلومتر
زمان  مناسب برای صعود به قله:
5 تا 7 ساعت
وضع آب و هوای منطقه:
بستگی به فصل دارد.
بهترین فصل صعود به قله:
بهترین زمان برای صعود به قله کوشا اواخر اردیبهشت ماه و خرداد ماه و همچنین مهر ماه است.
یخچال ها:
وجود برف بر سر قله
چالش های موجود در مسیر:
در زمستان صعود به این کوه توصیه نمی شود.
آبشارها و چشمه های مسیر:
آبشار طویلی به نام رابر
کوه شاه برف گیرترین بلندی جنوب کشور است؛ این کوهستان سرچشمهٔ دو رودخانهٔ بزرگ است، رود لاله زار که در دامنهٔ شمالی جاری است و به دشت بردسیر می‌ریزد و هلیل رود که از چندین سرشاخه در دامنه‌های غربی و جنوبی کوه شاه تغذیه می‌شود؛ در ادامه جریان خود با گذر از سد بافت و سیراب کردن باغ‌ها و مزارع آن مسیر خود را به سمت جیرفت طی می‌کند و در منطقه فیروزآباد دشتاب با رودخانه زردشت یکی شده و به سد جیرفت می‌ریزد؛ هلیل رود اکنون به دلیل مصرف غیراصولی در پشت سد جیرفت به پایان خط رسیده و تنها در سیلاب‌های بسیار شدید راه خود را به سوی مقصد خود تالاب جازموریان ادامه می‌دهد.

جان پناه ها و محل های تامین آب:
روستای بنگان
پوشش گیاهی منطقه:
درختان ارس و کهکم و بنه و انواع گیاهان متنوع
پوشش جانوری منطقه:
قوچ و پلنگ که بر اثر شکار بی رویه ، دیگر اثری از آنان نیست
منابع محتوای ثبتی:
سایت قله
گزارش صعود های قله
برای این قله گزارش صعود ثبت نشده است برای ثبت گزارش صعود خود از این لینک استفاده کنید ( ثبت گزارش صعود به قله)

مقالات علمی و کاربردی

نظرات و پیشنهادات شما عزیزان
نام و نام خانوادگی:

عنوان نظر:

متن نظر:

کد امنیتی:

 
نصب اپلیکشن قله
خانه   درباره ما   ورود   عضویت   حریم خصوصی    قوانین و مقررات
سایت قله مرجع جامع گردشگری ایران به صورت رایگان و شبانه روزی برای همه عزیزان خدمت رسانی  می کند . ما در گروه قله بسیار خوشحال خواهیم شد تا از نظرات و پیشنهادات سازنده شما کاربران عزیز بهره مند شویم همچنین اگر امکان همکاری با سایت قله را داشته باشید می توانید با استفاده از راه های ارتباطی زیر پیشنهادات خود را برای ما ارسال کنید و ما را در ارایه هر چه بهتر خدمات یاری فرمایید.
آدرس ایمیل  مدیریت : info@Gholleh.com    
ایمیل تبلیغات و اسپانسری:   ads@gholleh.com