خواص تخم شربتی:
تخم شربتی یک گیاه یکساله و خودرو است که برگهایی شبیه به برگ ریحان دارد. اما در مقایسه با گیاه ریحان، برگها و تخمهای آن کوچکتر هستند. ساقههای گیاه تخم شربتی شکل مربعی دارند و گلهای آن رنگ قرمزی دارند. این گیاه در اوایل بهار در کوهستانها و بیابانها رشد میکند. تخم شربتی با نامهای دیگری مانند بادروج، تره خراسانی، اوقیمن، حوک، بورنگ، صرایرا و بادروج ابیض نیز شناخته میشود.
تخم شربتی همچنین به عنوان یک نوشیدنی لذت بخش و یک داروی گیاهی با خواص درمانی در درمان بسیاری از بیماریها مفید است. یکی از دلایل مهم کشت گیاه تخم شربتی، استفاده از تخم آن است. خواص آبدار کردن تخم شربتی در درمان رفع عطش بسیار موثر است، زیرا باعث جذب آرام آب توسط بدن میشود و تشنگی را برطرف میکند.
تخم شربتی خواص گرم و خشکی دارد و حاوی مقدار زیادی آهن است، بنابراین برای پاکسازی شریانها بسیار مناسب است. شربت تخم شربتی از جمله نوشیدنیهای قدیمی در فرهنگ ایرانی است، زیرا علاوه بر رفع تشنگی، فشار خون را نیز کاهش میدهد.
تخم شربتی در درمان بیماریهای تنفسی مفید است. اضافه کردن زنجبیل و عسل به تخم شربتی در درمان بیماریهایی مانند آسم، سرفه سرماخوردگی، آنفولانزا ، برونشیت واحتقان موثر است.
تخم شربتی نیز در درمان بیماریهای گوارشی مانند درد معده، نفخ معده، یبوست، سوء هاضمه و ناراحتی در فعالیت رودهها مفید است. بدلیل حاوی فیبر بالا، تخم شربتی برای سلامتی و درمان بافتهای گوارشی بسیار موثر است. در فرهنگ چین، از تخم شربتی برای درمان عفونتها، درد معده، زخمهای مار و حشرات و کاهش دمای بدن استفاده میشود.
مصرف تخم شربتی پس از مصرف غذاهای تند، بسیار مفید است. تخم شربتی حاوی مقدار بالایی پتاسیم است، که میزان آن دو برابر میوه موز است. به همین دلیل پس از مصرف غذاهای تند، توصیه میشود تعدادی از دانههای تخم شربتی میل شود. زیرا این کمک به درمان نفخ معده میکند.
تخم شربتی یکی از روشهای سادهتر برای کاهش وزن است. شما میتوانید مقداری تخم شربتی را در یک لیوان آب ریخته و آن را برای نیم ساعت رها کنید. پس از آن، تخم شربتی تغییر رنگ داده و به شکل ژلهای درآمده خواهد شد. تخم شربتی با فیبر بالا به کاهش اشتها کمک میکند و با تولید ژلهای مانند محلول، به تمیز کردن بدن کمک میکند. این محلول ژلهای فعالیت آنزیمها را در تجزیه کربوهیدراتها کاهش میدهد و از تجزیه سریع آنها در بدن جلوگیری میکند. روش دیگری برای مصرف تخم شربتی وجود دارد. می توانید مقداری از تخم شربتی را با ماست مخلوط کرده و مصرف نمایید. همچنین، میتوانید مقداری از تخم شربتی را بر روی سالاد میوه خود بپاشید.
تخم شربتی نیز در آرامش اعصاب بسیار موثر است. برای تقویت و آرامش اعصاب، میتوانید روزانه یک یا دوباره تخم شربتی را در عرق بادرنجویه مخلوط کرده و مقداری عسل به آن اضافه کنید و مصرف نمایید. همچنین، تخم شربتی در برطرف کردن خستگی مفرط ذهنی، تنشهای عصبی، افسردگی، میگرن و مالیخولیا بسیار موثر است.
تخم شربتی دارای خاصیت ضد میکروبی و ضد باکتریایی است که از پوسیدگی دندانها جلوگیری میکند و دهان را خوشبو میکند.
در طب سنتی، ترکیب تخم شربتی با تخم ریحان، تخم شاهی، قدومه شیرازی و اسفرزه برای کاهش تب و حرارت بدن توصیه میشود.
به طور کلی، تخم شربتی یک گیاه مفید با خواص درمانی بسیار است. با توجه به خصوصیات گوناگون آن، میتوان از آن به عنوان یک نوشیدنی لذتبخش و همچنین در درمان برخی از بیماریها استفاده کرد. با این حال، همواره قبل از استفاده از هر گیاه دارویی یا تغییر در رژیم غذایی، مشاوره از پزشک یا متخصص مربوطه را دریافت کنید.
خواص خاکشیر:
خاکشیر یا خاکشی، یک گیاه یک تا دوساله است که به دسته گیاهان شب بو تعلق دارد و در مناطق دشت و کوهستان رشد میکند. تخم آن کوچک و در دو رنگ قرمز و قهوهای قرمز تیره یافت میشود.
یکی از معروفترین خواص خاکشیر، رفع تشنگی است. خوردن شربت خاکشیر باعث جذب آب در دستگاه گوارش و تامین آب مورد نیاز بدن میشود، به این ترتیب تشنگی را برطرف میکند. این ویژگی به بدن امکان میدهد که برای مدت طولانی کم آبی نکند.
همچنین، خاکشیر دارای خاصیت کاهش دمای بدن در درمان گرمازدگی است. در فصل تابستان، مصرف شربت خاکشیر میتواند از گرمازدگی جلوگیری کند.
خاکشیر به عنوان درمانی برای یبوست و اسهال نیز مؤثر است. با افزایش حرکات روده، خاکشیر میتواند به درمان بیماری یبوست کمک کند و مانند یک ملین عمل نماید. برای درمان یبوست، مصرف خاکشیر با آب گرم توصیه میشود، در حالی که برای درمان اسهال، مصرف آن با آب سرد مؤثر است.
از طریق خاصیت دیورتیک خود، خاکشیر میتواند در درمان کبد چرب موثر باشد. این گیاه موجب سم زدایی از تمام قسمتهای بدن، از جمله کبد، میشود و به بهبود عملکرد کبد در درمان کبد چرب کمک میکند.
مصرف خاکشیر به همراه عرق شاه تره، عرق کاسنی و عرق بیدمشک به ترکیبی موثر برای رفع جوشهای صورت است. میتوانید دو قاشق غذاخوری خاکشیر را با عرق شاه تره، عرق کاسنی و عرق بیدمشک (هر کدام به میزان یک استکان) مخلوط کرده و مصرف نمایید. این ترکیب بسیار موثر در درمان جوشهای صورت است و میتواند به پوست شفافیت و درخشندگی ببخشد.
همچنین، خاکشیر میتواند به افزایش وزن کمک کند. اگر به دنبال افزایش وزن هستید و تمام راهها را امتحان کردهاید اما نتیجه نگرفتید، توصیه میشود هر روز صبح ناشتا یک لیوان شیر همراه با خاکشیر مصرف کنید. اگر شیر تازه و طبیعی را در دسترس دارید، تأثیر آن دو چندان خواهد بود.
درمان سرماخوردگی نیز از جمله خواص خاکشیر است. این گیاه دارای خاصیت ضد باکتریایی و ضد ویروسی است که میتواند بدن را در برابر سرماخوردگی محافظت کند. در صورت داشتن سرماخوردگی شدید، مصرف یک لیوان شربت خاکشیر میتواند در کاهش تب و خنک کردن بدن موثر باشد.
درمان شوره سر نیز از جمله خواص خاکشیر است. اختلال در عملکرد کبد میتواند به علتی برای شوره سر باشد. مصرف خاکشیر میتواند بهبودی در عملکرد کبد را به همراه داشته باشد. روزانه مصرف دو تا سه لیوان شربت خاکشیر توصیه میشود تا درمان شوره سر را تسهیل کند.
فایده مصرف تخم شربتی و خاکشیر در تابستان:
تخم شربتی و خاکشیر هر دو دارای خواص و فواید متعددی برای سلامتی در فصل تابستان هستند. در زیر به برخی از فواید مصرف آنها در تابستان اشاره میکنم:
1- رفع تشنگی: تخم شربتی و خاکشیر هر دو خواص آب را جذب میکنند و میتوانند در رفع تشنگی و تامین آب مورد نیاز بدن مفید باشند. مصرف شربت خاکشیر باعث جذب آب توسط دستگاه گوارش میشود و بدن را در مقابل کم آبی در تابستان محافظت میکند.
2- کاهش دمای بدن: خاکشیر خواص خنککننده دارد و مصرف شربت خاکشیر در تابستان میتواند به کاهش دمای بدن کمک کند. این ویژگی آن میتواند در کاهش اثرات گرمازدگی و تسکین حالت ناراحتی در روزهای گرم تابستانی مفید باشد.
3- حفظ هیدراتاسیون: مصرف تخم شربتی و خاکشیر در تابستان به عنوان یک منبع طبیعی آب و الکترولیتها میتواند به حفظ هیدراتاسیون بدن کمک کند. این دو ماده میتوانند الکترولیتهای از دست رفته در پیشروی فعالیتهای روزانه را جبران کنند.
4- محافظت از سیستم تنفسی: خاکشیر دارای خواص ضدباکتری و ضد ویروسی است و میتواند به محافظت از سیستم تنفسی در برابر عفونتها و بیماریهای مربوط به تابستان کمک کند. مصرف شربت خاکشیر میتواند در کاهش احتمال سرماخوردگی و عفونتهای تنفسی در فصل گرم تابستان موثر باشد.
منبع : تولید شده توسط تیم قله