کوه نیزوا نام یکی از قلههای معروف کوههای البرز، بلندترین قله شهرستان مهدیشهر و دومین قله مرتفع استان سمنان پس از قله شاهوار شاهرود است. در یک نقشه قدیمی انگلیسی این کوه را دومین قله مرتفع ایران و بلند تر از علم کوه ثبت کرده بودند حال آنکه این کوه سومین قله مرتفع البرز شرقی می باشد. درشمال این قله روستای هیکوه، درجنوب غرب آن روستای چاشم درغرب آن قله "خرونرو" واقع است. نام قله برگرفته از نیزه + وا است که در زبان محلی "وا" به معنای باد می¬باشد و در کل به علت آن که در زمان وزش باد در این منطقه بسیار شدید است و بر سر قله همیشه باد می¬وزد و همچون نیزه به بدن برخورد می¬کند نیزوا نام گرفته است.
در استان سمنان، شهرستان مهدیشهر و بخش شهمیرزاد و منطقه چاشم است.
البرز
قله نیزوا دارای 5مسیرجهت صعود میباشد. 1-مسیر گردنه چاشم(غربی) 2-مسیر خوریه-درویشو(شرق) 3-مسیر اسپیرو(شمال) 4-مسیر اور پلنگ (شمال شرقی) 5-مسیر سیاه خانی(شمال شرق) صعود از جبهه های شمالی صعودی آسان تر است ولی صعود از مسیر چاشم و خوریه مسیری انرژی بر خواهد بود. مسیر دسترسی به قله نیزوا ابتدا از شهمیرزاد به سمت روستای چاشم حرکت کنید. بعد از رسیدن به روستای چاشم جاده خاکی شمال روستا را ادامه داده و هنگام رسیدن به اولین دوراهی، مسیر دست راست را انتخاب نموده و به سمت استخر پرورش ماهی ادامه مسیر بدهید. قله نیزوا با ارتفاع ۳۷۸۰ متر با پرچمهای نارنجی رنگ از دور خودنمایی میکند
3810 متر
غاراسپهبد خورشید یا کرکیل دژ بر سر راه تهران به فیروزکوهدر ناحیه دوآبشهرستان سواد کوهاستان مازندرانقرار دارد. این غار بر سینه خطیرکوه قرار داشته و در متون تاریخی به نام طاق عایشه گرگیلی دژ نیز خوانده شدهاست. قوس دهانه غار، یکی از عظیمترین دهانههای غار طبیعی دنیا است. طول قوسطاق طبیعی و عظیم غار چهل متر بوده و درون غار بصورت تالاری بیضی شکل به درازای ۷۵، عرض ۲۵ و ارتفاع ۱۵ متر است. در برابر غار دیواری با سنگو ساروجچیده شده و تا مدخل آن ادامه دارد. بنای این دیوار به دوره ساسانیانباز میگردد. در مقابل غار پرتگاه مهیبی قرار دارد که ورود به آن را بسیار مشکل میسازد. این غار در فهرست آثار ملی ایرانقرار دارد و برای ثبت جهانی آن نیز پروندهای تشکیل گردیدهاست. با این وجود تمرینات نظامی و معدن ماسه فعال در مجاورت آن، در حال لطمه زدن به آن میباشد. قلعه کنگلو به فاصله تقریبی ۲۰ کیلومتری در جنوب شرقی دوآبدر شهرستان سوادکوهدر نزدیکی روستای کنگلوروی صخرهای قرار دارد. نمای خارجی قلعه را یک باروی عظیم سنگی تشکیل میدهد که در قسمت میانی و طرفین آن، برجهای دیدهبانی تعبیه شدهاست. فضای داخلی این قلعه با توجه به بقایای آن، مدور و در دو طبقه ساخته شدهبود که قسمت عمده آن از بین رفته و در حال ویرانی است. عمده مصالحی که در ساختمان قلعه به کار رفته عبارتند از سنگ لاشه با ملات آهک و سنگ ریزه. با توجه به وضعیت معماری و سفال¬ها می¬شود احتمال داد که این قلعه در دوره¬ی ساسانی یا اوایل عهد اسلامی به تقلید از معماری ساسانی بنا شده است. تنگ روزیه یکی از پدیده های زیبا و جالب توجه طبیعی استان سمنان است. این تنگ، در روستای کوهستانی «چاشم» از توابع بخش مهدیشهر قرار دارد. در داخل تنگ آبشارهای متعددی قرار دارند که بلندترین آبشار از ارتفاع ۲۰ متری به پایین می غلتد و طراوت دلپذیری در پیرامون خود پدید می آورد. قرار گرفتن دو کوه بلند و آبشار بین آن این فضا را زیبا و شگفت انگیز کرده است .
معدن نمک کهن کوه دشت گوسفند سرای "درویشو"
مسافت پیموده شده(رفت): 9کیلومتر مسافت پیموده شده(برگشت): 8کیلومتر
مدت زمان صعود 6 ساعت مدت زمان فرود 3 ساعت
بستگی به فصل
اردیبهشت ماه
در ارتفاع ۳۱۰۰ متری ادامه مسیر به گرده ای سنگی می رسید که برف زیادی ندارد.
وزش باد بعضی از جاهای مسیر دارای شیب نسبتا زیاد است.
در اوایل بهار به علت آب شدن برف در نزدیکی قله، دریاچه کوچکی تشکیل میگردد که بر زیبایی آن میافزاید. در اوایل مسیر چشمه های طبیعی وجود دارد. تنگ روزیه رودخانه اسپیرو با زیبایی هرچه تمام خود نمایی می کند و بعلت شیب تند رودخانه از فاصله دور همانند آبشار به نظر میرسید.
جانپناه ندارد.برای اقامت باید چادر به همراه داشت.
انواع گون، ارس و انواع گرامینه بوته گیاهی به نام متکا در منطقه یافت می شود که غده(میوه) آن حاوی پروتئین بوده و میتوان پس از سرخ کردن آن را خورد گرچه بوی آن جندان مطبوع نیست، این بوته همه ساله ( و از جمله امسال) میوه نمیدهد. گیاهانی از قبیل سیرک، والک، زرشک، خاکشیر ، پونه و آویشن نیز در منطقه به وفور یافت می شود.
گرگ، شغال، مار، موش صحرایی، خرس ، پلنگ ، گراز و …
سایت قله
|
#قله #کوهستان #کوهپیمایی#صعود#کوهنوردی #هواشناسی_کوهستان #هواشناسی#صعود #گردشگری
#کوهستان #زندگی