سرویس جدید قله: [هواشناسی گردشگری ایران] کلیک کنید جدید

قله کل برف کاغذی

بلندترین و بزرگ‌ترین چین‌خوردگی رشته‌کوه بزرگ زاگرس محسوب می‌شود و دارای خط الراسی به طول تقریبی ۹۰ کیلومتر است. نام این کوه برگرفته از شهری باستانی دهنار (ده انار) در دامنه غربی جنوبی کوه می‌باشد که آثار ویرانه‌های ان در نزدیکی روستاهای خونگاه و دشت رز شهرستان دنا مشهود است. نام این کوه ابتدا کوه ده نار بوده و سپس به دینار و دنا تغییر یافته‌است. دنا، قسمتی از زاگرس است که از شمال غربی تا جنوب شرقی کشیده شده است و به سه رشته اصلی و یک رشته فرعی عمودی، و سه گردنة بیژن، مورگل غربی و پوتک تقسیم می‌شود.
5 رشته کوه دنا دارای 3 خط الراس اصلی و یک خط الراس فرعی می باشد. خط الراس مرکزی شامل 17 قله بالاتر از 4000 متری ، خط الراس غربی شامل 21 قله بالاتر از 4000 متری ، خط الراس شرقی شامل11 قله بالاتر از 4000 متری و خط الراس شمالی (فرعی) شامل 4 قله بالاتر از 4000 متری می باشد. از میان قله های کمتر از 4000 متر قلل دنا قله برف کاغذی با ارتفاع 3926 متر می باشد.
مرز شرقی منطقه حفاظت شده دنا از شمال شهر سی‌سخت مرکز شهرستان دنا شروع می‌شود. از مهم‌ترین پاسگاه‌های محیط بانی می‌توان محیط بانی خاریدون، محیط بانی روستای کره محیط بانی اب سپاه و میمند را نام برد. منطقه حفاظت شده دنا به عنوان یک ذخیره‌گاه زیست‌کره با وسعتی معادل ۹۳ هزار و ۸۲۱ هکتار در جنوب غربی کشور در استان کهگیلویه و بویر احمد واقع شده‌است. از سوی دیگر در دامنه‌های دنا دره‌های متعددی وجود دارد که پر از چشمه کوچک و بزرگ است. بسیاری از این چشمه‌ها از زیر برف می‌جوشند و از دامنه‌های پرشیب دنا سرازیر می‌شوند و پس از پیوستن به یکدیگر رودخانه‌های سرد، شیرین و زلال بشار و خرسان را تشکیل می‌دهند.


شهرهای نزدیک :
اصفهان، کهگیلویه و بویر احمد، یاسوج، سی سخت
رشته کوه:
رشته کوه دنا
مسیرهای صعود:
1- مسیرهای جناح شمالی:عمده‌ترین مسیرهای صعود از دنا ، در جناح شمالی قرار دارند که طولانی‌تر و برف‌گیرترند و رودخانه‌ها و چشمه‌های فراوانتری همراه با مراتع و زمینهای استپی دارند.
2-مسیر جاده پادنا، گردنه بیژن و چشمه سیچانی
3- مسیر کاسه برف کرمو (مسیر قله برف کرمو راحت ترین راه دسترسی به قله‌های شرقی دنا می باشد.)
4- مسیر بعدی که از غرب خفر جدا می‌شود در مجرای گودبره به تنگ کالادون و گردنه شرقی پوتک و سپس به قله پوتک می‌رسد. لوکوره ، کل گردن و تل گردن و پازنک و مور گل هم از این مسیر و از طریق دره پی دنی قابل دسترسی هستند. مبدأ عمده بعدی ، روستاهای نقل و دنگزلو در جبهه شرقی دنا می باشدکه مسیر صعود ، به قله‌های نول جنوبی ، نول شمالی نمک ، برف کرمو می باشد.

ارتفاع قله:
3926 متر
عوارض طبیعی موجود:
ارتفاع زیاد که باعث ارتفاع زدگی می شود.
وزش باد: با توجه به شرایط جوی و موقعیت ژئوپولتیکی همواره بر فراز قله و خط الرأس آن شاهد وزش باد سرد و گاها تند باد هستیم لذا قبل از خضور بر قله و خط الرأس ختما بادگیرها را بر تن کرده و دستکش ها را آماده کنید که دچار مشکل نشوید.
با توجه به ارتفاع و شرایط طبیعی منطقه معمولا خط الرأس پوشیده از تکه های یخ و برف می باشد. لذا قبل از اجرای برنامه تجهیزات مناسب از جمله بادگیر، باتوم و نقشه تاکید می شود.

طول مسیر:
12 کیلومتر
زمان  مناسب برای صعود به قله:
یک و نیم روز
وضع آب و هوای منطقه:
اقلیم منطقه ای که قله در آن واقع شده است اقلیم دنا در زمره مناطق مرطوب سرد و نیمه مرطوب سرد قرار دارند . به طور کلی حداقل دمای مطلق 18- و حداکثر دمای مطلق 39 درجه سانتیگراد به ترتیب در ایستگاههای یاسوج و پاتاوه می باشد .
با بررسی خطوط هم باران محدوده ، متوسط بارندگی در منطقه 694 میلی متر بوده است. اغلب بارندگیها درارتفاعات برف و در نواحی پست تر بصورت باران است.
از دیدگاه کلی این گستره ناحیه ای کوهستانی است که منطقه دشتی واقع در پای آن ، با شیب ملایم در شمال به رودخانه ماربر و در جنوب و جنوب غرب به رودخانه های بشار و خرسان متصل می گردد . در این حوزه زهکش های متعددی تقریبا موازی با هم و در امتداد عمود بر زاگرس وجود دارند که مجموعه رواناب های سطحی و آب پایه را به داخل رودخانه های مزبور تخلیه می کنند .
منطقه شامل فیزیوگرافیک شامل کوه ، تپه ، دشت های شیبدارکه عموما تحت گروه های calcaric cambiosols , lithicle ptosols , calcaric regosols می باشند .
با فراوانی بیش از80 درصد محدوده مطالعاتی در اراضی با شیب بالاتر از 30 درصد کوهستانی بدون این منطقه ، پنانسیل این اراضی به فرسایش آبی و سیل گیری حوزه ها بالا می باشد . در منطقه دنا ، فرسایش به شکل طبیعی در اثر عواملی چون سرما ، انجماد و ذوب برف و به صورت کلی کوهستانی بودن منطقه دیده می شود . مهمترین عامل ایجاد فرسایش طبیعی در منطقه دنا ، شدت بالای ریزش های جوی در آن می باشد که موجب ایجاد فرسایش قطره بارانی در سطوح خاکدار منطقه شده و شرایط را برای انواع دیگر فرسایش سطحی مهیا می کند . پس از فرسایش سطحی ، فرسایش خندقی و شیاری اصلی ترین انواع فرسایش می باشند .

برنامه صعود به قله‌های دنا و خط الراس آن در فصل زمستان باید با تجهیزات کامل انجام پذیرد.
زمستان ها سرد و تابستان ها معتدل

بهترین فصل صعود به قله:
بهترین زمان صعود، اواخر تابستان است که برف منطقه به کمترین میزان خود رسیده باشد.
یخچال ها:
یخچال زندان خط الرأس دنا
خط الرأس در طول شمال غربی ـ جنوب شرقی دنا در مرز استان اصفهان و کهکیلو یه بویراحمد دارای قلل مرتفع بالا 400متری است که عمدتاًدرجناح شرقی این قلل ودرچاله های سایه داران آن برفچال یخچال های کوچکی قرار دارد.ازجمله یکی بزرگترین و دیدنی ترین این یخچال ها باید از یخچال زندان درقسمت غربی رشته کوه فرعی تُل ما شکی درارتفاع 3900تا 4250 متری نام برد.
این یخچال حد فاصل جنوب قلل هرم و قزل قله و شمال سه قپه آسمانی دنا قرار دارد و بواسطه قرار گرفتن در گودال عمیق حد فاصل قلل یاد شده کمترین انوار خورشید را به خود جلب می نماید.

چالش های موجود در مسیر:
ارتفاع زیاد که باعث ارتفاع زدگی می شود.
آبشارها و چشمه های مسیر:
آبشارهای خفر و آب ملخ، چشمه های میشی، اسپید و شرنیک، غارهای نول، یخ و دنگزلو، برم های کُه گُل و رودخانه های ماربر و بشار
جان پناه ها و محل های تامین آب:
روستا های اطراف دارای منبع آب می‌باشد و در طول مسیر پناهگاه استفاده از آب جاری برفچال‌ها مقدور می‌باشد.
پوشش گیاهی منطقه:
بلوط، ارزن، بادام وحشی، گلابی وحشی، بید و پوشش علفی و بوته‌یی شامل گون، علف پشمکی، جو وحشی، پیاز کوهی و ریحان کوه، کیکم، ارژن و زالزالک، چویل، گیلاس کوهی و تنها درختی که در ارتفاعات دنا به وفور به چشم میخورد و با هیبت و جلالی بی نظیر چشم نوازی میکند ارس یا همان سرو کوهی است.
پوشش جانوری منطقه:
خرس‌های قهوه أی بزرگ، کبک دری، عقاب، کرکس، هما، پلنگ، گرگ، گربه وحشی به ویژه گونه سیاه گوش، سمور، راسو، سنجاب ایرانی، شاهین، بحری، کبک، سنگ چشم، کمرکوهی، چکاوک ( انواع کیسه دهان )، بز و پازن، کمر کولی، کلاغ نوک سرخ، چکاوک، سهره و هما
منابع محتوای ثبتی:
سایت قله
نکات مهم

چند نکته مهم هواشناسی کوهستان

- همنوردان عزیز دقت فرمایید داده های هواشناسی کوهستان از مدل های پیشرفته جهانی بهره می برد و با توجه به اینکه پیش بینی هواشناسی در حقیقت پیش بینی آینده است هر چه قدر هم مدل های هواشناسی قدرتمند باشند باز هم خالی از خطا نیستند توصیه می شود برای پیش بینی وضعیت مسیرهای کوهنوردی مورد نظرتان علاوه بر سایت قله از چندین منبع معتبر برای بررسی وضعیت قله ها استفاده کنید
- با توجه به اینکه هر چه قدر بازه پیش بینی کمتر باشد دقت دقت پیش بینی هواشناسی بیشتر می شود حتما یک روز مانده به برنامه کوهنوردی از سایت قله یا سایر منابع برای پیش بینی دقیق استفاده کنید.
-پيش‌بينی‌های مربوط به هواشناسی کوهستان در سايت قله جنبه توصيه دارد و به خاطر شرايط متغير جوی در کوهستان، احتمال تغييرات ناگهانی وجود دارد .
- کوهنوردان عزیز دقت فرمایید که یکی از پیش نیازهای اصلی برای داشتن یک کوهنوردی امن دانستن وضعیت جوی مسیری است که برای کوهنوردی انتخاب کرده ایم پس حتما هواشناسی کوهستان را در کوهنوردی های خود در اولویت برنامه های قبل از صعود قرار دهید.
- دوستان عزیز کوهنورد باعث خوشحالی گروه قله است که نظرات شما را در مورد کیفیت پیش بینی های سایت قله در حوزه هواشناسی کوهستان بدانیم برای ارسال نظرات خود لطفا پیج قله در اینستاگرام به آدرس @gholleh_com  را دنبال کنید.

پارامترهای هواشناسی

Sn:ارتفاع برف به سانتی متر  ,  Ra:میزان بارش  به میلیمتر  ,  Ws:سرعت باد  به  کیلومتر بر ساعت , WG:سرعت باد جستی  به  کیلومتر بر ساعت ,  Hu:رطوبت به درصد  ,  Pr:فشار ها  به هکتو پاسکال ارایه می شود.
گزارش صعود های قله
برای این قله گزارش صعود ثبت نشده است برای ثبت گزارش صعود خود از این لینک استفاده کنید ( ثبت گزارش صعود به قله)

مقالات علمی و کاربردی

نظرات و پیشنهادات شما عزیزان
نام و نام خانوادگی:

عنوان نظر: 

متن نظر: 

کد امنیتی:  

 
#قله #کوهستان #کوهپیمایی#صعود#کوهنوردی #هواشناسی_کوهستان #هواشناسی#صعود #گردشگری #کوهستان #زندگی
نصب اپلیکشن قله
خانه   درباره ما   ورود   عضویت   حریم خصوصی    قوانین و مقررات
سایت قله مرجع جامع گردشگری ایران به صورت رایگان و شبانه روزی برای همه عزیزان خدمت رسانی  می کند . ما در گروه قله بسیار خوشحال خواهیم شد تا از نظرات و پیشنهادات سازنده شما کاربران عزیز بهره مند شویم همچنین اگر امکان همکاری با سایت قله را داشته باشید می توانید با استفاده از راه های ارتباطی زیر پیشنهادات خود را برای ما ارسال کنید و ما را در ارایه هر چه بهتر خدمات یاری فرمایید.
آدرس ایمیل  مدیریت : [email protected]    
ایمیل تبلیغات و اسپانسری:   [email protected]

نصب اپلیکشن قله قله را دنبال کنید