قله بزقوش که با نام قله بزکش نیز شناخته میشود، بهصورت شرقی-غربی، در جنوب شهرستان سراب و شمال شهرستان میانه، در استان آذربایجان شرقی قرار دارد و میان رودهای آجی چای و شهر چای واقع شده است. این ارتفاعات شامل کوههایی با شیب ملایم میشود که سنگهای آنها از غبارهای آتشفشانی مربوط به کوههای سبلان و سهند حاصل شدهاند. دو قله با نامهای آغ داغ و قیسیر به ارتفاعهای ۳۳۰۶ متر و ۳۱۰۰ متر از مرتفعترین نقاط بزقوش هستند. ابتدای مسیر صعود در روستای اسبفروشان قرار دارد که در فاصله ۱۳ کیلومتری جنوب غربی سراب واقع شده است. دارای چشمه ها و مراتع زیبا در تابستان و دامنه های برف گیر در زمستان می باشد. بزقوش از دو واژه ترکی( بز ) به معنی خاکستری و( قوش ) به معنی پرنده یعنی پرنده خاکستری تشکیل شده است . قله بزغوش بلندترین نقطه از رشته کوهی به همین نام است که در ۱۸ کیلومتری جنوب شهرستان سراب و ۳۵ کیلومتری شمال میانه قرار دارد . طول این رشته کوه ۱۲۰ کیلومتر و عرض آن بین ۴۰ تا ۴۵ کیلومترمتغییرمی باشد. دامنه های سرسبز و زیبا و مراتع وسیع آن محل اسکان ایلات و عشایر و دامپروران و روستائیان اطراف می باشد.در اضلاع دیگر رشته کوه بزغوش چشمه های متعدد آبگرم از جمله اسب فروشان ، بوشلو ، سقزچی ، الله حقی ، بویوکوئی ، شالقون و جلده باخان وجود دارد. شاخه هائی از رودخانه تلخه رود یاآجی چای از دامنه های شمالی این کوهستان سرچشمه میگیرد. میانگین بارش سالیانه منطقه بین ۴۰۰ تا ۵۰۰ میلیمتر بوده که اکثراً در ماه های سرد سال به صورت یخ و برف بر روی قلل منطقه انباشته شده و در فصل های بهار و تابستان بسوی اراضی حاصلخیز مجاور جاری میگردد. بزقوش مرز بین شهرستانهای میانه و سراب به شمار می آید و شامل کوههایی با شیب ملایم از سنگهای حاصل از آتشفشانهای مربوط به کوههای سبلان و سهند می باشد.
تبریز- شهرستان میانه اردبیل
بزقوش
1- مسیرجنوبی با مبداء صعود از روستای ورنکش که برای کوهنوردان سهل ترین راه از طریق میانه می باشد. 2- مسیرشمالی با مبداء صعود از روستای اسب فروشان است. مسیر شمالی از روستای ورزقان منطقه ی میانه و صعود جنوبی آن از روستای اسب فروشان انجام می گیرد. این روستا در ۱۵ کیلومتری جنوب شهرستان سراب قرار گرفته است.
3270 متر
چشمه های اسب فروشان ، بوشلو ، سقزچی ، الله حقی ، بویوکوئی ، شالقون و جلده باخان وجود دارد. شاخه هائی از رودخانه تلخه رود یاآجی چای از دامنه های شمالی این کوهستان سرچشمه میگیرد.
12 کیلومتر
5.5 ساعت
سرد و کوهستانی دامنه های برف گیر در زمستان
بهترین زمان برای صعود، ماههای خرداد و تیر تا اواسط مرداد است.
سرمای بیش از حد هوا و طوفان و برفکوبی سنگین در دشت حد فاصل اسب فروشان یا هریس تا قله از موارد مهمی است که هنگام صعود می باید مد نظر قرار گیرد.
ظرفیت پناهگاه محدود است *با توجه به نزدیکی پاییز و خشک سالی امسال ، جالب است که تقریبا در تمام دره های آن آب جاری است که از چشمه های متعدد دامنه های آن نشات میگیرد *از روی قله و در طول مسیر،قله سبلان، هرم داغ و کسره داغ در قسمت شمال شرقی دیده می شود *این قله، در فصل زمستان تلفاتی از کوهنوردان گرفته است.
چشمه های اسب فروشان ، بوشلو ، سقزچی ، الله حقی ، بویوکوئی ، شالقون و جلده باخان وجود دارد.
مسیر صعود قله ی اصلی به شکل یک تراورس از پناهگاه شروع شده و به محلی می رسد که دو دره ی شرقی و غربی به سمت ارتفاعات بالا از آنجا کشیده شده است که باید دقت نمود و دره ی سمت راست یا غربی را انتخاب کرد. در مسیر کوهپیمایی سه جا چشمه آب هست.دو چشمه ابتدای مسیر و یک چشمه اواسط مسیر و بعد از پناهگاه
خشخاش،علف پشمکی،آویشن،پونه،کاکوتی،بومادران،بابونه،پیازک و والک میباشد.
پلنگ،کل،بز،خرس قهوه ای،راسو ،گراز،گرگ و خرگوش .
سایت قله
|
#قله #کوهستان #کوهپیمایی#صعود#کوهنوردی #هواشناسی_کوهستان #هواشناسی#صعود #گردشگری
#کوهستان #زندگی