موقعیت جغرافیایی : قله کرنا واقع در بخش لاریجان از استان مازندران بر روی یال جنوب جنوب شرقی دماوند در شمال آبادی آبگرم و رینه قرار گرفته است. بررسی توپوگرافی قله : علیرغم نمای عمومی و یکپارچه قله دماوند که به صورت مخروطی بزرگ است، بر روی یال های متفاوت آن قله ها و برج های صخره ای بزرگی خودنمایی می کند که فقط با بررسی بیشتر می توان به آنها دست یافت. قلل کرنا بر روی یال جنوب، جنوب شرقی دماوند قرار دارد که از طریق یال های بزرگ و طولانی اش به رینه و آبگرم و ملارد منتهی می شود.
یالی که ما بر روی آن قرار داریم با شیب ملایمی در امتداد دره ای ریزشی به بالا امتداد می یابد .پس از مدتی به طور ناگهانی یال ارتفاع قابل ملاحظه ای می گیرد و با قوس بلندی بطور کامل به سمت شرق منحرف می شود باد سردی به شدت می وزد. به مرز برف های نزدیک می شویم. غول بزرگ دماوند و ساختار یال های آن بر مسیر سایه افکنده است. بر سردی هوا افزوده می شود. و این خبر از ورود به مرز 4000 متری می دهد. بر بلندای صخره ای کوچک استراحت کرده و مجدداً مسیر نهایی را به سمت شاخک نوک تیز کرنا ارتفاع می گیریم. و حال بر فراز آن در بالای دره ملارد ایستاده ایم. منظره یخچال بزرگ جنوب شرقی دماوند و یال صخره ای شمال جنوب شرقی با برج های سنگی آن دیداری فراموش نشدنی است. وضعیت قله در زمستان : بواسطه حجم سنگین برف در شمال رینه و جناح جنوبی دماوند صعود به قله با برفکوبی سنگین در حالی ادامه می یابد که باد شدید غربی بر روی آن جریان دارد. شدت وزش باد در ارتفاع 4100 متری به اوج خود می رسد و نشانه آن پدیدار شدن یال های خاکی در زمستان است. باد به کلی جناح غربی کرنا را از برف جاروب می نماید. صعود به قله مستلزم آشنایی با منطقه و پرچم راهنما برای مسیریابی و وسایل کافی زمستانی است.
مازندران تهران لاریجان
البرز
برای صعود به قله 4350 متری کرنا می باید از آبادی یا بهتر بگوییم بخش بزرگ رینه که مبدأ جنوبی صعود به قله دماوند است و پس از پادگان آن با عبور از دره رودخانه ای کوچکی از طریق یالی بلند و مرتفع به سمت شمال شرقی ادامه راه دهیم.
4175 متر
مسیر از میان سنگ های کوچک و بزرگ آتشفشانی، بوته های علف و دشت های پر از لاله های سرخ رنگ ارتفاع می گیرد.
15 کیلومتر
36 ساعت
بستگی به فصل (وجود باد در طول مسیر صعود)
خردادماه
از جمله مهمترین ویژگی کرنا یخچال بزرگی است که در قسمت شمالی آن قرار دارد.
وجود شیب و قوس های بلند در طول مسیر
رودخانههای پیرامون کوه دماوند از جانب شمال توسط رودخانهٔ تینه، از سمت جنوب و شرق توسط رودخانهٔ هراز و از سمت غرب نیز توسط رودخانهٔ لار محصور شدهاست. رودخانهٔ لار و دیوآسیاب در غرب این کوه و رود پنج او (پنج آب) نیز در شرق آن جاری هستند.
وجود قرارگاه ها در طول مسیر صعود
در ارتفاعات مختلف کوه دماوند، گیاهان فراوان و گوناگونی میرویند که برخی از آنها فقط در ارتفاعات خاصی دیده میشود. گیاهان این منطقه که به اسم دماوند نامگذاری شدهاند عبارتند از: کلاه میرحسن دماوندی، کزل دماوندی، بومادران دماوندی، پیرگیاه دماوندی، ریش قوش دماوندی، فراموشم مکن دماوندی، زنگولهای دماوندی، کتانی دماوندی و ماشک دماوندی. در ارتفاع ۳٬۲۰۰ تا ۳٬۵۰۰ متری، علف و بتههای بلند و خاردار و به هم پیوسته وجود دارند. برخی از انواع بتههای خاردار دماوند عبارتند از: کلاه میرحسن دماوندی، خارپشتی، گونههای هزارخار (مانند گون)، بتههای بنفشرنگ اسپرس پشتهای و گچ دوست گل سنگی. از گونههای ورموت (افسنتین) نیز در دماوند وجود دارند که عبارتند از: درمنهٔ کوهی، درمنهٔ معطر، درمنهٔ کوهسری و گونهٔ فراوان درمنهٔ شرقی. برخی دیگر از گونههای گیاهای دماوند عبارتند از: کاج آلپ، اسپرس کوهی نیمه کروی، گون، یاسمن صخرهای، ازمکی کوهسری، پیربهار دنایی، شبدر شاه بلوطی، ترشک کوهسری، دغدغک البرزی، پلاخور بوتهای، گالش انگور، تیره گل، نسترن وحشی، قفقازی، رُز گردآلود، گز، علف بره، چمن آراراتی، چمن گندمی آسیای مرکزی، جاروی علفی بامی، علف قرمز، جو چمنزار، ملیکای بی زبانک، علف صورتی، چاودار هراتی، شبه یولاف شکننده، ریش سنبل، خشخاش طناز، شکرتیغال و شکرتیغال مشهدی، چون جاشیر، سریش و در جاهای مرطوب زبان طلا، پیرسنبل، قدومهٔ پرشاخه، جعفری فرنگی معطر، بادرنجبویهٔ دنایی، خاکشیر تلخ کوتوله، گل بی مرگ طلایی، پنجه برگ نقره گون، آزاد بری، پنجه برگ همدانی، دنایی، سنبلهٔ ارغوانی و مینای پرکپهٔ برگ نقرهای. دامنهٔ کوه دماوند در ارتفاع ۲٬۰۰۰ تا ۳٬۵۰۰ متری کاملاً پوشیده از شقایق است. این شقایق منحصربهفرد، در دنیا شناخته شدهاست و با نام شقایق لار و رینه در کتابهای معتبر گیاهشناسی جهان به ثبت رسیده. همچنین این منطقه از لحاظ مرتع و چراگاه بسیار غنی است؛ حتی در ارتفاعات بلند دماوند نیز (زیر چهار هزار متر) از این بابت فقر چندانی وجود ندارد.
این منطقه به دلیل موقعیت ویژهٔ آن که از شمال به جنگل و از جنوب به کوههای هممرز کویر مشرف است، میزبان انواع مختلفی از جانوران است، از جمله: جانوران شکارچی چهارپا روباه، شغال، سگ و گرگ در پیرامون دماوند پراکندهاند. این جانوران تا ارتفاع ۴٬۰۰۰ متری کوه دماوند هم دیده میشوند. در این منطقه خرس هم وجود دارد، اما بیشتر در غرب و شمال دیده میشود و از ارتفاعات بلند دوری میکند. جانوران گیاهخوار کلوبز، قوچومیش، گراز، خرگوش. به جز گراز و خرگوش که در دشتهای کوهپایهای کوه دماوند زندگی میکنند، دیگر جانوران، فصلهای گرم را در ارتفاعات سپری کرده و با سرد شدن هوا به مرور ارتفاع کم میکنند. این جانوران تا ۵٬۰۰۰ متری هم بالا میروند. پرندگان از پرندگان شکارچی، عقاب طلایی، جغد و خفاش را میتوان نام برد. دیگر پرندگان این منطقه تیهو، کبک، بلدرچین، سینهسیاه و طوطی دارکوب هستند. دیگر جانوران تقریباً ۵ نوع مار، انواع عقرب، بزمجه، انواع خانوادهٔ موشها و گورکن در این منطقه دیده میشوند. بیشتر گزندههای این محدوده سم مهلکی ندارند؛ بهطوریکه حتی نیش خطرناکترین خزندهها نیز تا چند ساعت پس از گزش قابل درمان است. در کوه دماوند، گزندگان در ارتفاعات بالاتر از ۴٬۰۰۰ متر، بسیار کم به چشم میخورند. بر روی قلّهٔ دماوند، لاشهٔ یخزدهٔ چند حیوان دیده میشود. این لاشهها چندین سال است که در این مکان دیده میشوند و شامل حیواناتی مانند گوسفند و بز کوهی است. دلیل راهیابی این حیوانات به قلهٔ کوه دماوند و مرگ آنها به خوبی مشخص نیست؛ شاید به دلیل وجود گاز گوگرد، سرما، گرسنگی یا دلایل دیگری مرده باشند.
سایت قله
|
#قله #کوهستان #کوهپیمایی#صعود#کوهنوردی #هواشناسی_کوهستان #هواشناسی#صعود #گردشگری
#کوهستان #زندگی