رشتهکوه دنا با گستردگی جنوبشرقی-شمالغربی در حدفاصل استانهای کهگیلویهوبویراحمد و اصفهان واقع شده است. طول این رشتهکوه حدود ۵۰ کیلومتر و مشتمل بر ۴۸ قله بالای ۴۰۰۰ متر است. این قلهها در بخش جنوبشرقی آن و مشرف بر شهر یاسوج هستند که با قله پازن پیر شروع شده و در انتهای شمالغربی آن به قله کلشور میرسد. از مشهورترین قلههای رشته کوه دنا میتوان حوض دال، قاشمستان (بیژن۳) و بیژنهای ۱ و ۲ و همینطور قله مورگل اشاره کرد. در ادامه با من در نابرو همراه باشید، تا کوه و قله حوض دال را با همه جزییات به شما معرفی کنم. حوض دال دقیقا کجاست؟ حوض دال تقریبا وسط خط الراس دنا قرار گرفته است. این قله از طرف شمالغرب (در راستای کشیدگی اصلی رشته دنا)، به قزل قله، بیژن۳ (قاش مستان) و مورگل و از جانب جنوبشرق، به قله سیچانی، برد آتش و گردنه بیژن متصل است. مسیر رایج صعود، جبهه جنوبی آن است. قله حوض دال با ارتفاع ۴۳۵۰ متر، یکی از در دسترسترین قلههای رشتهکوه دنا است که زیباییهای طبیعی دلنشینی را در خود جای داده است. از جمله این زیباییها میتوان به چشمههای عدیدی که از آب شدن برفها در این کوه بوجود آمدهاند، نام برد.
ویژگیهای خاص حوض دال در جناح شمالی این قله برفچالهای کوچکی وجود دارد که بهدلیل هوازدگی ستونهای یخی کوچک بسیار زیبا و یک غار موسوم به غار یخ دارد. دیگر ویژگی منحصربهفرد آن زمانی است اگر زمان صاف بودن هوا به قله برسید؛ چندین قله معروف اطراف را هم میتوانید مشاهده کنید. اما دلیل این نامگذاری چیست؟ دال، نام پرنده بومی ایران و از خانواده کرکسیان محسوب میشود که یکی از زیستگاههای آن کوههای دنا در کهگیلویه و بویراحمد است. کمی پایینتر از قله، منطقهای وسیع و حوضمانند وجود دارد که میگویند در
این کوه نزدیک شهرستان سیسخت، (استان کهکیلویه و بویر احمد) در فاصله ۳۳ کیلومتری شهر یاسوج و در مسیر جاده پادنا قرار دارد. مسیر دسترسی به پای کوه به صورت مارپیچ کاملا آسفالت است و از میان باغهای سیب عبور میکند.
رشتهکوه دنا
مسیر های صعود به قله ۱- مسیر جاده پادنا، گردنه بیژن و چشمه سیچانی بعد عبور از شهر سیسخت باید به سمت جاده پادنا حرکت کنید. از میان باغهای سرسبز عبور کرده و دوراهی را به سمت چپ و چشمه میشی طی کنید تا وارد جاده پادنا شوید. این مسیر کوهستانی و پرشیب است. بعد از چند دقیقه به گردنهای معروف بهنام گردنه بیژن میرسید که محل پارکینگ کوهنوردان و ابتدای مسیر صعود خواهد بود. این منطقه به نامهای گردنه بیژن و سیچانی معروف است. ارتفاع محل پارکینگ حدود ۲۶۵۰ متر است. مسیر پاکوپ را در دامنه کوه باید طی کنید. بعد از حدود ۳ ساعت به محل چشمه سیچانی خواهید رسید. (البته زمان معمول تا چشمه بین ۲ تا ۵ ساعت با توجه به شرایط بدنی افراد طی میشود.) چشمه سیچانی ابتدای خط الراس قله حوض دال در ارتفاع ۳۶۵۰ متری قرار دارد که معمولا تا اواسط مردادماه دارای آب شیرین قابلشرب است. پس از استراحت در محل چشمه، باید مسیر پاکوب را به سمت پناهگاه طی کنید. حدود دو ساعت در مسیر کمشیب و پاکوب دامنه خط الراس قله حوض دال که حرکت کنید، به محل پناهگاهها خواهید رسید. در این مسیر کوهنوردان بسیاری در حال صعود به قله خواهید دید. در ادامه درباره پناهگاهها توضیح خواهم داد. ۲-مسیر بزکش مسیر بزکش، مسیری بسیار پرشیب و صخرهای است. کوهنوردانی که قصد انجام برنامههای بدنسازی و تمرینات برای صعود به قلل مرتفع را دارند، معمولا از این مسیر صعود میکنند. برای دسترسی به مسیر بزکش، باید ابتدای شهر سیسخت به سمت بلوار امامحسین حرکت کنید. وارد جاده فرعی شده و پس از طی دو کیلومتر کنار باغهای انگور، به ابتدای مسیر بزکش میرسید. مسیر بزکش مستقیما به شهر سیسخت دسترسی دارد. بنابراین بعضی کوهنوردان از این مسیر برای بازگشت از قله استفاده میکنند. ابتدای مسیر پاکوب است و پس از طی مسیر از درون دره بزکش و عبور از کنار چشمهای با آب خنک و گوارا، وارد مسیر اصلی صعود میشوید. مسیر پاکوب را ادامه دهید. پس از درگیری با ریزال، سنگ و… باگذشت حدود ۵ تا ۸ ساعت به چشمه پونه و پناهگاهها خواهید رسید. زمان رسیدن به پناهگاهها بسته به توانایی شما تفاوت خواهد داشت. اگر آمادگی بدنی کافی ندارید، از این مسیر برای صعود یا حتی فرود استفاده نکنید. ۳-مسیر صعود خط الراسی و صعود یکروزه اگر زمان یک روزه برای این قله در نظر گرفتهاید، میتوانید از این مسیر حرکت کنید: صبح زود صعود را آغاز کنید. شروع حرکت را از مسیر گردنه بیژن و سیچانی انتخاب و سمت چشمه سیچانی حرکت کنید. پس از رسیدن به چشمه و کمی استراحت، این بار به جای حرکت به سمت پناهگاه، به پاکوب فرعی سمت راست و بالای چشمه قدم بگذارید. ارتفاع خود را زیاد کنید و بر فراز خط الراس قرار بگیرید. مسیر پاکوب را روی خط الراس ادامه دهید. پس از حدود ۲ تا ۳ ساعت، به قله حوض دال خواهید رسید. برای بازگشت میتوانید همین مسیر را دوباره طی کنید و به گردنه بیژن یعنی محل پارکینگ برگردید. همچنین اگر توان کافی را دارید، میتوانید به سمت پناهگاه چشمه پونه سرازیر شوید و از مسیر بزکش خود را به شهرستان سیسخت برسانید. همچنین میتوانید برای دسترسی به مسیرهای این قله، به اپلیکیشنهای معروفی از جمله wikiloc مراجعه کنید.
4294 متر
قلل مختلف دنا
وزش باد: با توجه شرایط جوی و موقعیت ژئوپولیتیکی قله حوض دال، همواره بر فراز قله و خط الراس آن شاهد ورزش باد سرد و گاها تندباد خواهید بود. بنابراین پیش از حضور بر قله و خط الراس حتما بادگیر بر تن کرده و دستکشهایتان را آماده کنید که دچار مشکل نشوید. دقت کنید که هنگام ورزش باد از لبه صخرهای مسیر فاصله بگیرید و استوار گام بردارید. سرما: با توجه به ارتفاع هوا و شرایط طبیعی منطقه، معمولا خط الراس حوض دال پوشیده از تکههای یخ و برف است. البته میزان برف باتوجه به فصول مختلف، متفاوت است. اما بهتر است قبل از اجرای برنامه، تجهیزات مناسب،شرایط صعود را مهیا کنید تا از این کوه زیبا لذت ببرید.
بهترین زمان صعود: بهترین زمان صعود به این قله باتوجه به آب شدن برفها و هوای مطبوع موجود در کوه اوایل فصل تابستان است. یعنی دههی دوم خردادماه، تا اواخر این ماه. در تابستان آفتاب تند و هوای گرم میتواند آزاردهنده باشد.
چشمه پونه چشمه پونه در فاصله ۵۰ متری پناهگاه بتنی و بالای دره بزکش قرار دارد. این چشمه در همه ایام سال آب شیرین و قابل شرب دارد. آب چشمه، از آب شدن یخچالهای حوض دال تامین میشود و بسیار خنک و گوارا است. در سالهای اخیر خروجی چشمه را سیمانی و مرتب کردهاند. همچنین آب لولهکشی شده که کوهنوردان بتوانند به راحتی ظروف آب خود را پر کنند.
این قله با دو جانپناه، یکی فلزی و دیگری بتنی (دوطبقه) مجهزترین قله دنا به شمار میآید. پناهگاههای حوض دال معروف به جانپناه چشمه پونه هستند و در ارتفاع ۳۷۶۰ متری قرار دارند. امکاناتشان برق و آب لولهکشی قابلشرب است. برای رزرو پناهگاهها باید از قبل با هیئت کوهنوردی شهرستان سیسخت هماهنگ کنید. هزینه اقامت در این پناهگاهها ۲۰ هزارتومان به ازای یکشب اقامت هر نفر است. شهرستان سیسخت اقامتگاههایی هم ویژه کوهنوردان دارد، بنابراین برای اقامت در این اقامتگاهها میتوانید با هیئت کوهنوردی سیسخت یا اداره محیطبانی سیسخت هماهنگیهای لازم را انجام دهید.
بلوط، ارزن، بادام وحشی، گلابی وحشی، بید و پوشش علفی و بوتهیی شامل گون، علف پشمکی، جو وحشی، پیاز کوهی و ریحان کوهی.
خرسهای قهوه أی بزرگ ، کبک دری ، عقاب ، کرکس ، هما ، پلنگ ، گرگ ، گربه وحشی به ویژه گونه سیاه گوش ، سمور ، راسو ، سنجاب ایرانی ، شاهین ، بحری ، کبک ، ، سنگ چشم ، کمرکوهی ، چکاوک ( انواع کیسه دهان ) ، بز و پازن از گونههای مختلف جانوران دنا هستند. کل ، قوچ و میش
سایت قله
|
#قله #کوهستان #کوهپیمایی#صعود#کوهنوردی #هواشناسی_کوهستان #هواشناسی#صعود #گردشگری
#کوهستان #زندگی