جستجو در قله
سرویس جدید قله: [هواشناسی گردشگری ایران] کلیک کنید جدید

قله شهباز

مشاهده وضعیت هوای قله شهباز در هفت روز آینده
قله شهباز کوهی است از رشته کوه های راستوند از سلسله جبال زاگرس این قله در 40 کیلومتری اراک مرکز استان مرکزی و در 6 کیلومتری شرق شازند در روستای سورانه قرار دارد. قله شهباز در منطقه حفاظت شده راسوند قرار دارد و بلندترین قله استان مرکزی بعداز دومیر دلیجان با ارتفاع 3335 متر است.
صعود به این قله از روستای سورانه واقع در ۶ کیلومتری شازند امکان‌پذیر می‌باشد. از فراز قله چنانچه به سمت جنوب شرق بایستیم خط رأس زیبای اشترانکوه و چنانچه به سمت شمال و شمال غرب بایستیم قلل سفیدخانی و لجور دیده می شوند. قله شهباز در فصل بهار به ویژه اردیبهشت ماه پوشیده از لاله‌های واژگون می‌شود و منظره بسیار زیبایی را خلق می‌نماید. در این کوه گیاه دیگری نیز به نام «اندشت» می‌روید که خواص درمانی بسیار زیادی دارد. این گیاه دارای طبع بسیار گرمی می‌باشد و به همین دلیل در زمان سکونت ارامنه در شازند، از این گیاه برای درست کردن مشروبات بسیار قوی و گرم استفاده می‌کردند.
گیاه کوهی بسیار گرم و داغی در این کوه رشد می‌کند به نام (اندشت) که خاصیت درمانی بسیار زیادی دارد و در زمان سکونت ارامنه در شازند استفاده می‌کردند، قسمت جنوبی شهباز دارای پرتگاه‌های بسیار بلند، صخره‌ای و خشک است و دیواره‌های بلندی دارد ولی در قسمت شمالی دارای طبیعتی سر سبز و یخچالهای فصلی که تا تیر ماه می‌مانند. کوه شهباز در منطقه حفاظت شده راسوند قرار دارد و بلندترین قله ی استان مرکزی می‌باشد.
قله شهباز به لحاظ ساختاری و یالهای متعددی که از خط الرس قله در سمت شمال آن جدا گردیده امکان صعود از مسیرهای مختلف را به کوهنورد می دهد ولی تمامی آنها دارای شیب تند و گرده ای است به جزیال اصلی که مستقیماً از فراز قله به سمت گردنه ای در سمت شمال شرق و شمال قله فرود آمده است و در پشت گردنه جانپناه شهباز قرار گرفته است و مسیر عمومی صعود تابستانه و زمستانه از طریق این یال می باشد.

شهرهای نزدیک :
اراک
رشته کوه:
راستوند
مسیرهای صعود:
راه دسترسی به قله شهباز ابتدا استان مرکزی سپس شهرستان شازند در فاصله 35 کیلو متری و روستای سورانه 6 کیلو متری شازند می باشد.
1- مسیر شمالی(پرتردد ترین ومعمول ترین مسیر):مبدا صعود روستای سورانه و امام زاده عبدالله می باشد.
در نزدیکی امام زاده چشمه اب دائمی وجود دارد که می توان اب مورد نیاز را تهیه نمود چرا که در طول مسیر تا قله اب وجود ندارد مگر در فصلی که برف در ارتفاعات وجود داشته باشد.مدت زمان مورد نیاز جهت رسیدن به پناهگاه 5/1 تا 2 ساعت کوهپیمایی مفید می باشد.این پناهگاه فاقد اب است و
ظرفیت خواب ان 10-12 نفر می باشد.مسیر پناهگاه تا قله روی یالی سنگی و شیبدار تا قله ادامه می یابد در زمستان برای صعود در برخی از قسمتها احتیاج به طناب می باشد البته برای تیم های فنی و با تجربه این امر احتیاجی نیست.مسیر شمالی دارای یک راه فرعی می باشد که به پناهگاه منتهی نمی شود و از کف دره (با نام محلی دره قیله که به معنای گود و عمیق می باشد)به سمت قله ادامه پیدا می کند که برای صعود زمستانی بهتر است(در صورتی که بارش جدید در منطقه نیامده باشد)چرا که شیب زیاد باعث ایجاد بهمن و برفکوبی سنگین می شود.
2- مسیر جنوبی
برای دسترسی به مسیر جنوبی از شازند به به سمت نورابد حرکت کرده تا به تابلو اردوگاه امیرکبیر رسیده که در سمت چپ جاده واقع شده است حدود 2 کیلو متر جاده اسفالت را طی کرده تا به اردوگاه فرهنگی تربیتی اموزش و پرورش در صورت هماهنگی وارد شد یا از جاده خاکی کنار اردوگاه استفاده کرد تا به دامنه جنوبی شهباز رسید.از اینجا می توان از چند مسیر مختلف صعود کرد.یک مسیر با نام بومی گِرِو به گردنه میرسد که روی خط الراس قرار دارد و میتوان قله سرو و شهباز را صعود کرد و چند مسیر نیز با سنگ چین در طول مسیر مشخص شده اند را نام برد که دارای سختی و شیب زیاد میباشد.
3-مسیر غربی (خط الراس شازند)
مبدا صعود شهرستان شازند و جنب اداره اموزش و پرورش میباشد.پس از یک ساعت به پناهگاه رسیده که در نزدیکی خط الراس قرار دارد در واقع این پناهگاه را میتوان ابتدای خط الراس شهباز دانست این پناهگاه دارای ظرفیت خاص برای 15 نفر میباشد و ابی ندارد از انجا می توان تمام مسیر خط الراس را مشاهده کرد .مسیر قله برج و سپس قله علیخانی و بعد شهباز که در انتهای خط الراس می باشد در فصل زمستان به همراه داشتن ابزار به خصوص طناب لازم میباشد.

ارتفاع قله:
3335 متر
عوارض طبیعی موجود:
چشمه دوخواهران
طول مسیر:
مسافت حدودی پیمایش رفت و برگشت ۱۲.۶ کیلومتر
زمان  مناسب برای صعود به قله:
7 ساعت
وضع آب و هوای منطقه:
آب و هوای کوهستانی
بهترین فصل صعود به قله:
اردیبهشت و خرداد
یخچال ها:
قسمت جنوبی شهباز دارای پرتگاه‌های بسیار بلند، صخره‌ای و خشک است و دیواره‌های بلندی دارد اما در قسمت شمالی دارای طبیعتی سر سبز و یخچال‌های فصلی که تا تیرماه می‌مانند.
چالش های موجود در مسیر:
آب آشامیدنی فقط از چشمه کنار امامزاده عبدالله سورانه قابل برداشت می‌باشد.
کل مسیر طی شده توسط خودرو از ابتدا تا انتها آسفالت می‌باشد.
چنانچه صعود زمستانه قله شهباز در هوای خراب و یا باد شدید انجام شود تمهیدات لازم و کافی در مورد استفاده از پوشاک مناسب و به همراه داشتن پوشاک خشک اضافی بالاخص دستکش و ابزار کامل حمایت باید مورد توجه قرار بگیرد.
قسمت جنوبی شهباز دارای پرتگاه‌های بسیار بلند، صخره‌ای و خشک است و دیواره‌های بلندی دارد اما در قسمت شمالی دارای طبیعتی سر سبز و یخچال‌های فصلی که تا تیرماه می‌مانند.

آبشارها و چشمه های مسیر:
چشمه دو خواهران
در نزدیکی امام زاده چشمه اب دائمی وجود دارد که می توان اب مورد نیاز را تهیه نمود چرا که در طول مسیر تا قله اب وجود ندارد مگر در فصلی که برف در ارتفاعات وجود داشته باشد.مدت زمان مورد نیاز جهت رسیدن به پناهگاه 5/1 تا 2 ساعت کوهپیمایی مفید می باشد.این پناهگاه فاقد آب است.

جان پناه ها و محل های تامین آب:
مسیر صعود از جبهه شمالی به سمت قله ، جانپناه دشواری خاصی نداره و یک مسیر معمولی هست اما از جانپناه تا قله و تقریبا صد متر آخر کاملا صخره ای با سنگهای تیز و زاویه تند هست، برای افراد با تجربه کم و توانایی فیزیکی کم پیشنهاد نمی شود، این قسمت از مسیر بسیار خطرناک و حادثه خیز است بخصوص برای صعود گروهی و تعداد نفرات بالا احتمال پیش آمدن حادثه جبران ناپذیر بسیار زیاده، به همین خاطر پیشنهاد میشه صعود و فرود از جبهه شرقی انجام بشه، هرچند کمی مسافت بیشتر میشه اما مسیر بی خطری هست، مسیر شرقی هم در انتها سنگی هست اما دست به سنگ نداره و برای صعود منطقی تره، (ترک مسیر برگشت همان مسیر شرقی هست)، در مسیر شمالی سنگ چینهایی گاها برای راهنمایی مسیر مناسب تر وجود داره ولی در کل مسیری پر مخاطره محسوب می شود.
پوشش گیاهی منطقه:
کاسنی، نعناع، شب بو، گندمیان، چتریان،پروانه آسا، میخک، گاوزبان، لاله، میمون و آلاله، بادام، پسته وحشی، زرشک و انجیر وحشی، استیپا، گل گندم، فرفیون، کنگر و فستوکا
سرشار از گیاهان دارویی از جمله آویشن، و گیاهانی با نام محلی بُن سرخ، اندشت، گل آربونه، گل پشمینه، کما، ریواس و... است که دارای خواص دارویی و خوراکی بسیار فراوانی هستند.

پوشش جانوری منطقه:
پلنگ، گرگ، کل و بز، قوچ و میش، کفتار، تشی، خرگوش، روباه، شغال، کبک، تیهو، عقاب و هوبره
میش و قوچ، بز، پازن، پلنگ، گرگ، روباه، کبک، خرگوش و خانواده های متعددی از خزندگان و جوندگان

منابع محتوای ثبتی:
سایت قله
گزارش صعود های قله
برای این قله گزارش صعود ثبت نشده است برای ثبت گزارش صعود خود از این لینک استفاده کنید ( ثبت گزارش صعود به قله)

مقالات علمی و کاربردی

نظرات و پیشنهادات شما عزیزان
نام و نام خانوادگی:

عنوان نظر:

متن نظر:

کد امنیتی:

 
نصب اپلیکشن قله
خانه   درباره ما   ورود   عضویت   حریم خصوصی    قوانین و مقررات
سایت قله مرجع جامع گردشگری ایران به صورت رایگان و شبانه روزی برای همه عزیزان خدمت رسانی  می کند . ما در گروه قله بسیار خوشحال خواهیم شد تا از نظرات و پیشنهادات سازنده شما کاربران عزیز بهره مند شویم همچنین اگر امکان همکاری با سایت قله را داشته باشید می توانید با استفاده از راه های ارتباطی زیر پیشنهادات خود را برای ما ارسال کنید و ما را در ارایه هر چه بهتر خدمات یاری فرمایید.
آدرس ایمیل  مدیریت : info@Gholleh.com    
ایمیل تبلیغات و اسپانسری:   ads@gholleh.com